El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat avui que la petició de presó sense fiança de la Fiscalia Anticorrupció per a Oleguer Pujol per blanqueig és una "constatació del funcionament de la Justícia i de les institucions".

Catalá ha fet aquestes declaracions en un col·loqui organitzat avui pel Club Siglo XXI en què ha subratllat quines seran les línies mestres del ministeri que dirigeix durant la present legislatura.

En relació amb la causa que investiga el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata sobre el suposat blanqueig del fill menor de l'expresident català Jordi Pujol, Català ha declarat que aquesta notícia demostra que "les institucions i la Justícia funcionen".

I ha afegit que, si aquesta mesura cautelar no s'ha sol·licitat abans, és perquè ni el jutge ni el fiscal havien apreciat elements probatoris per fer-ho, ja que "cal deixar que tots dos actuïn des de la seva independència".

Investigació d'Homs

Un altre símptoma del funcionament de la Justícia, segons Català, és l'avanç en la investigació que existeix contra el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat Francesc Homs pel seu paper en l'organització de la consulta sobiranista del 9-N del 2014, mentre que ahir la Fiscalia va sol·licitar en el seu escrit d'acusació la inhabilitació per exercir càrrec públic durant nou anys.

Al respecte, el ministre ha al·ludit a unes declaracions en les quals ahir Homs va afirmar que sentia "fàstic" del sistema polític espanyol, que es trobava davant "una nova entrega per fascicles d'aquesta voraç activitat judicial de l'Estat" i que no deixaria la política "perquè ho digui un tribunal, la fiscalia o el Govern del PP".

Per a Catalá, aquestes manifestacions "fan un mal servei a la democràcia i més si vénen d'Homs", perquè els representants públics han de tenir "un plus d'exemplaritat".

De la seva banda, amb relació al referèndum sobre la independència catalana, Catalá ha posat èmfasi en què la postura del govern espanyol i del PP és clara: "Un referèndum és jurídicament i conceptualment impossible. El Partit Popular mai estarà en un projecte així".