Així han explicat les principals emissores de ràdio privades espanyoles, aquest dilluns, el judici pel 9-N i la mobilització prèvia en suport dels encausats Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Cadena Cope

Carlos Herrera condueix el matinal d'aquesta emissora. Al seu monòleg editorial, Herrera a las 8, ha entrat en matèria amb aquesta perla: "La Fiscalia demana la inhabilitació durant deu anys d'aquest paio [Artur Mas], que és el més gran desastre que ha tingut Catalunya des de Guifré el Pilós. Una desgràcia literal".

Més endavant explica que "si vostè o jo desobeïm una ordre del Tribunal Constitucional, segurament hem d'anar a donar explicacions. Després els jutges veuran què fan amb nosaltres". Tanmateix, "l'independentisme català està fermament convençut que ells tenen una altra bolla i per tant poden desobeir les lleis, les sentències dels tribunals, i no els passa res, perquè encarnen una col·lectivitat."

És a dir, que si es tracta de "vostè o jo" els jutges veuran què fan, però si es tracta dels "independentistes", no cal: ja han desobeït les lleis, etcètera. Exactament si van desobeir o no és el que tracta de dilucidar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya aquests dies. O Herrera sap alguna cosa més que la resta i no l'explica o condemna gratis Mas, Ortega i Rigau i, en general, "els independentistes". Potser considera que no tenen dret a la presumpció d'innocència ni al benefici del dubte.

Per a Ferrera, la mobilització "és un espectacle per coaccionar jutges" en el que "els acompanya Bildu, Comissions i UGT i, sorprenguin-se, Podemos". Quin ensurt eh. Dos partits legals i els dos sindicats majoritaris de l'Estat espanyol.

Parla també de "valent numeret, típic de règim dictatorial" i agrega que és "la segona vegada que el nacionalisme català avala a un presumpte; en el 84 a Pujol, ara a Mas."

Altres participants en el matinal van més enllà. Santiago González diu de Mas: "No hi ha hagut en la història d'Espanya un governant més barroer en el conceptual, més matusser en la gestió dels assumptes, més mancat de respecte als fets i a la veritat, més incompetent en l'ús de les paraules, més mediocre, globalment considerat". Parla dels voluntaris com "el ramat que avui l'acompanyarà fins al tribunal".

Un altre columnista, Luis del Val, retrata a Mas com "aquest gran enterramorts que atén el nom d'Arturo (...) més provincià que un poble d'aquests sense tren, petit com ha de ser en Mas la mida del cervell" (...). Es confon (o no) quan afegeix que "ara serà encausat pel tèrbol 3%". No hi ha cap judici sobre "el 3%", ni causa formada, ni Mas no ha estat afectat per les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció. Potser Del Val té també informació que no revela o ha estat un lapsus. O no, és el mateix.

La Cope ha entrevistat el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Onda Cero

Carlos Alsina és el director i presentador de Más de Uno. Ha engegat el programa, a les sis del matí, assenyalant que la mobilització de Barcelona passaria "per llocs emblemàtics de l'independentisme com el Cementerio de les Moreras (sic) o el mercat del Born" (pronunciat amb R a l'americana) i anomena "aquests màrtirs" als tres processats.

En un primer resum improvisa i parla de "governants saltant-se la llei a posta", tot seguit titubeja i afegeix: "presumptament, esclar". Esclar.

Es coneix que és un lapsus perquè, més tard, al monòleg editorial, llegeix: "els recordo que l'únic que aquí es jutja és l'actuació dels processats en la celebració de la consulta independentista del (...) 9-N. Si van desobeir a posta la suspensió decidida pel TC o no. Es jutja això i res més".

Abans, per referir-se a la manifestació, utilitza aquests termes: "funció", "teatret", "matiné", "ficció dramàtica", "fingiment sobreactuat", "comèdia amb aspiracions èpiques", "entremès", "romeria", "passeig matiner" i "cavalcada". Tots en dues frases.

En un simpàtic moment del monòleg dóna pas a l'àudio de l'escena de "Els Deu Manaments" en què la mare diu el nadó Moisès li diu: "tu seràs la glòria del teu poble", etcètera, en al·lusió a Artur Mas.

L'organització de la protesta (per inscripció) li resulta sospitosa i acusa els organitzadors i el moviment independentista de comportar-se "fiscalitzant el personal fins a l'infinit i més enllà".

En el paràgraf final es fa un embolic i confon la velocitat d'aquest judici amb el porc de la investidura fallida de Mas: "Convé recordar, en fi, que aquest president que Convergència avui acompanya al carrer i que Esquerra acompanya força menys, no és fora de la presidència perquè fos processat i decidís apartar-se'n. No. És fora de la presidència perquè el soci triat per Junts pel Sí, la CUP, va exigir el seu cap —Salomé— i li va ser lliurat. Segona referència bíblica en un sol matí.

El columnista de guàrdia d'Onda Cero aquest dilluns és Fernando Ónega, especialista a posar-se de manera que no se sap si puja o baixa. Aquest dilluns també: "Reunir molta gent per mostrar múscul independentista, aprofitar la declaració davant el tribunal per llançar el missatge que consultar la gent és legal, donar festa als funcionaris per fingir que l'administració pública és al costat dels seus alliberadors, forçar els líders a un moviment de solidaritat amb els insubmisos i crear ambient d'opressió de l'Estat sobre innocents conspiradors. Pot això accelerar el procés de desconnexió? Hi ha motius per respondre que sí (i molts), i motius per respondre que és indiferent".

Cadena SER

Al matinal Hoy por Hoy, la conductora Pepa Bueno editorialitza en una altra línia: "Que acabi als tribunals un problema polític és un fracàs per a tothom i s'equivoca enormement qui pensi treure'n algun rèdit. Ni els tribunals faran mai la feina que toca a la política, ni el carrer serveix d'escut humà per saltar-se la legalitat. Perquè la Llei és i continua sent –potser ara més que mai– condició imprescindible per a la democràcia".

La resta dels columnistes matinals comenten la notícia en la mateixa Actitud Tercera Via.

Iñaki Gabilondo recorda una conversa molt recent "amb la cúpula de l'independentisme": "el que més em va impressionar va ser la naturalitat amb què assumien que la topada és inevitable. De fet, viuen ja en la ruptura. Ja no tenen res a negociar. Ni tan sols no se sabria sobre què negociar. Sembla que el Govern de Madrid va del mateix pal. Al sobiranisme, el judici a Mas li sembla un gran espot de la campanya d'allistament de nous voluntaris".

Més o menys el mateix diu José María Izquierdo: "Uns i altres han d'entendre que és urgent el diàleg i la negociació" per sortir d'"aquest despropòsit d'enfrontament".