La Guàrdia Urbana ha protagonitzat 44 casos d'"abús i vulneració de drets" contra venedors ambulants des del 2010. Així ho ha denunciat aquest dimarts la directora de SOS Racisme Catalunya, Alba Cuevas, que ha instat l'Ajuntament de Barcelona a "expulsar del cos" els agents responsables d'aquestes vulneracions. Cuevas ho ha qualificat de "racisme institucionalitzat".

"La repressió per part de la Guàrdia Urbana, el Codi Penal i la Llei d'Estrangeria" són un "còctel altament perillós per als drets humans", ha advertit Cuevas, que ha explicat que de les 44 actuacions policials irregulars detectades per l'organització, la majoria corresponen a acusacions falses d'atemptat contra l'autoritat cap als venedors i agressions físiques dels policies contra els manters. 

Vuit d'aquests casos han tingut lloc sota el mandat de l'alcaldessa Ada Colau. SOS Racisme insta l'Ajuntament a "identificar i analitzar" els abusos i cessar els "policies que tenen conductes racistes". Segons Cuevas, "hi ha una falta de voluntat en la part formativa i de seguiment de com són els cossos policials d'aquest país". Ha lamentat que "una societat racista té una policia racista".

La coordinadora del Servei de Denúncia de l'entitat, Alícia Rodríguez, ha posat l'exemple de Manel, un manter senegalès que ha estat encausat en quatre ocasions per delictes de venda il·legal i atemptat contra l'autoritat "després d'acusacions errònies i continuades" de la Guàrdia Urbana. L'advocada Lorena Antón ha dit que, en casos com aquest,  la policia no deté al venedor ambulant al lloc dels fets, sinó que es fa de manera posterior a través d'un reconeixement fotogràfic que "no respecta les garanties que requereix la llei per emparar a una persona".