Les sis mesures per a la regeneració democràtica amb les que el líder de C's, Albert Rivera, ha condicionat el Sí a la investidura segueixen la línia d’altres pactes de governabilitat que el mateix PP ja ha subscrit a la comunitat de Madrid, per fer possible el govern de Cristina Cifuentes, o a La Rioja.

El cas de La Rioja és paradigmàtic perquè amb el pacte, Ciudadanos va forçar la sortida del candidat del PP, Pedro Sanz, que feia més de dues legislatures que presidia la comunitat. Però amb el pacte a la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre va haver de sortir d’escena.

Marcar perfil

Les sis condicions i la insistència de Rivera que són “condició indispensable” per iniciar les negociacions per formar govern, són els elements amb els quals Ciudadanos intenta marcar perfil: el Sí a Rajoy no serà gratuït.

Preguntat literalment sobre si C’s s’estava “menjant un gripau”, després de negar fins a la sacietat que no donarien suport a Rajoy, Rivera ha dit: “a fer política, es ve plorat de casa”. Tot i així, és cert que malgrat que les condicions no són molt concretes, algunes poden aixecar butllofes al PP.   

Apartar els càrrecs públics imputats en casos de corrupció, suprimir els aforaments, reforma de la llei electoral, eliminar els indults en casos de corrupció política, limitació de mandats del president del govern espanyol i creació d’una comissió que abordi les responsabilitats polítiques dels casos de corrupció parlamentària.

Aquestes són les sis condicions que detalla el pacte anticorrupció de Ciudadanos. El mateix Rivera ha destacat que “es tracta de condicions que subscriuria qualsevol espanyol que defensi la democràcia”. Però les dues últimes condicions –limitació de mandats i comissió parlamentària sobre corrupció– poden complicar la vida al PP ‘in diferit’.

El proper dimecres, el comitè executiu del PP es reunirà per decidir si accepta o no les condicions de Rivera.

Si no hi ha canvis, la senadora Rita Barberà, com a membre del comitè, haurà de votar a favor o en contra de suprimir els aforaments en casos de corrupció. Una mesura que la perjudicaria perquè la seva condició d’aforada impedeix que se la investigui per la presumpta relació amb el finançament il·legal del PP de València.  

Comissió parlamentària sobre corrupció

A banda del debat intern, si hi ha pacte i investidura, el PP haurà d’impulsar la creació d’una comissió d’investigació dels casos de corrupció política al Congrés.

Això implicaria, per exemple, que Rajoy hagués de tornar a respondre per aquells missatges a l’estil de “Luís, sé fuerte”, adreçats a l’extresorer del PP, Luís Bárcenas.

Ciutadans va impulsar una comissió similar a la comunitat de Madrid on el PP governa gràcies al seu suport. La conseqüència va ser que la mateixa expresidenta, Esperanza Aguirre, va haver de comparèixer per defensar la seva honestedat després que dos dels seus alts càrrecs fossin processats per corrupció.

Aquesta comissió faria més complicat per al PP desempallegar-se de l’ombra de la corrupció. Una situació que podria beneficiar C’s a mig termini.     

Limitació de mandats del president

D'altra banda, la proposta de limitar els mandats del president a dues legislatures impediria Mariano Rajoy tornar-se a presentar i renunciar a un tercer mandat.