L’anunci de Mariano Rajoy que no es presentaria a la investidura sense prou suports ha situat el rei Felip VI davant una situació complicada. El monarca enceta aquest dimarts la ronda de consultes amb els diversos líders sense un horitzó polític que apunti a quina podria ser la seva proposta. Pedro Sánchez no aclareix si n'acceptaria el mandat, en cas que Rajoy el rebutgi. La situació és de bloqueig, motiu pel qual el Rei estaria disposat a “intentar totes les opcions”, fins i tot a obrir un període de reflexió, en cas que a partir de dijous la investidura continuï encallada, segons Nova Canàries.

El diputat Pedro Quevedo (NCa) ha ressaltat que el monarca està "perfectament informat" de la ingovernabilitat. El polític canari afirma que ha vist el seu interlocutor "més preocupat" que en anteriors rondes de consultes i considera que és l'actitud "normal" en aquest cas. Així les coses, el partit d'un diputat ha atribuït a Felip VI la voluntat “d’explorar totes les possibilitats" perquè l'Estat tingui govern. Quevedo ha arribat a afirmar que el monarca podria obrir un període de reflexió a partir de dijous, si no troba un cap de llista a qui cedir-li la seva confiança.

Nova Canàries es va presentar a les eleccions en coalició amb el PSOE, de manera que manté la posició oficial de Ferraz que el líder del Partit Popular ha de fer la passa endavant. "Em semblaria surrealista que es tornés a produir una negativa del senyor Rajoy" ha afirmat. El polític canari ha anat més enllà i ha acusat el gallec de voler portar la investidura al límit. "No voldria pensar que s’està intentant forçar la Constitució per la via de la inacció" ha especulat sobre la possibilitat que Rajoy no es presenti per aconseguir més temps perquè els rivals canviïn el sentit del seu vot.

El líder de NC ha evitat la pressió sobre el seu partit afí, rebotant les preguntes de El Nacional sobre si Sánchez ho ha d'intentar, en conseqüència. Ans al contrari, ha emplaçat el PP a entendre's amb PDC i PNB. Aquests dos partits són els qui haurien ajudat els populars i Ciutadans a garantir-se dos llocs a la Mesa del Congrés. Tanmateix, Quevedo ha recordat que ell sí que donaria suport a Sánchez si ho intentés, però ha tornat sobre la idea que és el temps del PP.

El canari s'ha mostrat molest amb la gestió de Mariano Rajoy els darrers quatre anys i també al llarg de les negociacions. Pensa que el president en funcions no ha fet tot el que podia per assolir els suports necessaris. "O terceres eleccions o jo per aclamació" és l'actitud que li ha atribuït al líder del PP, del qui creu està treballant per al primer escenari. Quevedo votaria 'No' a la investidura del candidat, per bé que ha denunciat poca transparència en les trucades i els contactes de Gènova. "No és el moment de negociacions misterioses" ha dit.

La diputada Ana Oramas, de Coalición Canaria, ha denunciat també la manca de moviment per part de l'equip del PP. "Hi ha hagut una remissió que és un resum del seu programa electoral, però ja està", ha assegurat. Oramas ha emplaçat els de Rajoy a fer cessions per trobar acords que creu no estaria intentant. Per aquest motiu, es mostra "pessimista" per com evolucionarà la situació aquesta setmana i fins i tot abroga per una abstenció col·lectiva de totes les forces per sortir del bloqueig. Es produiria així ja que al seu parer, no hi ha alternativa ara mateix que no sigui del PP. "Estem en una situació diferent que al gener", on Sánchez va assumir-ne l'encàrrec davant la temptativa de pactar amb altres partits.

Oramas afirma que el seu vot no serà "d'adhesió" al PP i supedita a qualsevol pacte sobre el finançament o altres lleis com la LOMCE la possibilitat de votar 'sí'. La lideressa canària ha volgut matisar també les paraules de Quevedo sobre la possibilitat que el Rei estigui "preocupat" i ha remarcat que en tot cas, estava "conscient" de la situació i les dificultats presents. Així les coses, ella només veu al setembre la resolució de l'entramat polític.

A la ronda de matí amb el monarca hi ha acudit també el diputat Isidro Martínez Oblanca, de Foro Astúries -que es presenta conjuntament amb el PP a les eleccions generals-, qui ha reiterat la voluntat que s’investeixi el candidat més votat. Aquesta tarda Javier Esparza de Unión del Pueblo Navarro visitarà la Zarzuela a les 17h -candidatura també en coalició amb el PP- i Alberto Garzón, líder d’Izquierda Unida (IU) a les 18h.