Un cronista quebequès, Mathieu Bock-Côte, ha alertat que en els referèndums del Quebec de 1980 i 1995 "el govern d'Ottawa no va respectar les regles del joc i va violar les nostres lleis", però no el va "reprimir", com està fent Espanya. En un article d'opinió al Journal de Montréal, el periodista compara la reacció del govern canadenc i l'espanyol davant el dret a l'autodeterminació, i condemna l'actitud de Madrid. 

Ottawa no va respectar les regles del joc, assegura el periodista, però "no va pretendre prohibir la consulta enviant a la policia per reprimir el govern de Quebec".

Segons el periodista, això és el que està passant a Catalunya: "El govern de Madrid ha decidit fer tot el possible perquè el referèndum no es faci". Bock-Côte considera aquesta actitud com una "temptació autoritària del govern espanyol". 

L'article, titulat "Democràcia espanyola?", també contextualitza el procés català i qualifica d'"enorme" la manifestació dels més de 700 alcaldes que va tenir lloc dissabte passat a Barcelona, per "protestar contra aquesta deriva autoritària" del govern espanyol. 

A només 12 dies per al referèndum, el periodista es pregunta "què passarà en les pròximes dues setmanes", fins on està disposat a arribar Madrid i si es mantindran els catalans en la seva determinació pel referèndum.