Toni Teixidó, exmilitant i cofundador de la CUP a Tarragona, va denunciar fa uns dies en un article al seu blog Atiant Lletres el que jutja com el "procés de putrefacció interna a la CUP". Militant d'Arrel, i coportaveu de la Coordinadora per l'Abolició dels Correbous de Catalunya, Teixidó ha estat membre de les organitzacions de l'esquerra independentista Maulets, Col·lectiu Segadors i l'Assemblea d'Unitat Popular de Tarragona, el que el converteix en un coneixedor del que es cou a l'hermètica organització cupaire.

En l'article, titulat "O ens desfem de les sectes enquistades a la CUP, o tornarem a la travessia del desert", Teixidó dissecciona punt per punt les claus que, a parer seu, expliquen el convuls moment que viu la CUP després de la negativa a investir Artur Mas com a president de la Generalitat i el rebuig als pressupostos del Govern Puigdemont-Junqueras fa pocs dies, enmig de fortes divisions internes a l'organització entre l'anomenada línia dura, liderada per Endavant-OSAN i la més moderada, articulada per Poble Lliure. La crisi ha esclatat aquest divendres amb la dimissió de 6 membres del secretariat propers a Poble Lliure. Teixidó advoca per una "refundació" de l'organització cupaire.

Pel seu interès, reproduïm aquí extractes de l'article:

Putrefacció interna

"Qui hi ha darrere del procés de putrefacció interna a la CUP? Quins són els grups de patriarques que, des de dins i fora de les cúpules, exerceixen el poder més autoritari per pervertir l’eina assembleària? Sobre qui recau el desgavell polític-organitzatiu i el funcionament obscur de la direcció cupaire?"

Endavant i la cacera de bruixes  

"Comencem en relació (...) a Endavant, que des de sempre ha perseguit  imposar la seva hegemonia dins l’Esquerra Independentista (EI), de com va participar en noves formes de parasitar la CUP quan ex-diputades com Isabel Vallet van comandar, des de la tribuna parlamentària cap a finals de 2013, unes llistes de control mitjançant el desplegament de peons enverinats arreu del país.

Una llista de correu electrònic que es va interpretar com una eina al servei i finalitat última de controlar i boicotejar la CUP, per poder manipular la militància en assemblees locals, territorials i consells polítics, tot tramat amb l’ajut dels informes subjectius dels acòlits del llistat, estant així al cas de tot perquè res restés fora del seu domini. És d’aquesta manera com devia començar la cacera de bruixes interna quan tot just la CUP havia fet entrar 3 diputats [al Parlament], a boicotejar els tarannàs polítics més locals, a marginar, a suspendre militància o expulsar-la directament, etc.

El correu interceptat a Vallet

"Aquesta conxorxa va poder conèixer-se per la mateixa Vallet doncs, per error, va reenviar l’historial d’aquell grup a un altre en què d’altres militants de la CUP van poder llegir el seu recargolat contingut i comunicar-ho a la resta de famílies de l’EI. Aquesta errada va provocar que la mateixa Vallet posés voluntàriament el seu càrrec institucional a disposició de la militància (se suposa que només endavantina).

No va dimitir, doncs potser entrà en joc el «favor per favor», o el «et tapo la misèria si tu em fas una concessió». En tot cas, és d’aquesta manera que s’enceta un conflicte d’interessos i es destapen les friccions i malfiances, una guerra intestina entre els blocs del que ara seria Poble Lliure, (la refundació del MDT) i Endavant per tal de liderar la CUP."

Tarannà sectari

"(...) Endavant a Tarragona és una organització totalitària, doncs ha combatut tota mena de dissidència interna i externa a les seves tesis per mitjans antidemocràtics, foragitant i provant d’anorrear tot el llegat i tradició independentista d’esquerra a la ciutat com a bona secta que és". 

Partits marginals

"Seguint amb la Crida Constituent ens trobem amb això: Lluita Internacionalista, En Lluita i Corrent Roig, una amalgama de partits marginals (en nombre i ideologia) on s’hi refugia l’espanyolisme republicà, restes de sèrie polítiques amb les que ICV/CSQP se’n fot i dóna gràcies a la CUP per haver-los adoptat i tenir-los entretinguts. Mai aquestes capelletes s’haguessin imaginat treure un rèdit tan sucós com plantar diputades al Parlament i tenir pes i vot decisiu en acords i resolucions tan nefastes com les que estem acostumades a patir".

Poble Lliure

"I «pobre» Poble Lliure (PL), que en la cursa d’escampar militants i influència estratègica, està perdent la «guerra freda» amb la secta endavantina… (...) Per convertir-se en referent polític predominant cal ser pulcre, d’entrada, en la vessant més ètica i moral, mirar-se el melic i diagnosticar-se si simplement són un altre «culte de congregació» amb menys poder que Endavant, o bé una veritable alternativa a la re-democratització de la CUP. Si estan en el supòsit darrer, caldrà que vencin la por (estratègica?) i comencin a denunciar, a tort i a dret, les malvestats de les persones i organitzacions sectàries que s’aixopluguen sota les ruïnes de la il·lusió del que podia haver estat el MCAN (...)

Transició nacional, ANC, CDC i ERC

"No hem arribat a un procés de majoria independentista al parlament només gràcies a l’EI; aquesta és una transició nacional promoguda per milions d’ànimes que s’han anat manifestant al llarg d’aquests anys, moltes sota l’aixopluc de l’ANC, de vots efectuats des de la més àmplia diversitat ideològica i amb un únic objectiu prioritari: un Estat pel Principat. Ara toca facilitar el camí cap a la independència des del Parlament, els ajuntaments i el carrer, i si ens traeix CDC o ERC, que recaigui sobre ells aquesta ignomínia".

Mas, Puigdemont, pressupostos

"Per a bona part de la CUP actual, la revolució és façana i culte a la secta de torn en comptes d’albirades a la llibertat. És l’estupidesa de canviar a Mas per Puigdemont, votacions que sempre acaben en «empat», fer perdre més de 800M d’€ pressupostaris i rebequeria insolent (...). S’ho han cregut, la megalomania prepotent i la fatxenderia fa creure a alguns diputats i regidorets que són vés a saber què (...)

Clans escocesos de tall sicilià

"L’assemblearisme a la CUP està pervertit, i no serveix com a fórmula a la necessitat de donar resposta política immediata si es vol incidir de forma efectiva en un Parlament. Cal canviar el funcionament intern i foragitar els clans escocesos de tall sicilià que impregnen d’alguns totalitarismes a l’organització". 

Màfies i patriarques autoritaris

"A les membres i militants de la CUP que hagin o estiguin patint en seu assembleària l’assetjament i la incursió de patriarques autoritaris –ja sigui des d’Endavant o qualsevol altra capella– que no dubtin en assenyalar-los i denunciar-ho públicament si disposen de proves, però que de cap manera recorrin a la comissió de garanties estatutàries internes doncs, per experiència, no es tracta d’altra cosa que un «tribunal d’excepció inquisitorial», utilitzat per anorrear qualsevol tipus de dissidència que pugui delatar a les màfies".