L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat que Catalunya actuï amb convicció i decisió sobre el procés sobiranista, i amb la fortalesa de saber que "tornar al punt de sortida tindria conseqüències molt negatives". "Però tot això també amb l'ànim comprensiu i constructiu que cal tenir quan es produeixen separacions. O simplement canvis substancials d'estatus", ha apuntat en un article publicat aquest dijous en el blog de l'Associació Serviol.

Després de recalcar que desconeix el desenllaç del procés sobiranista, ha recordat que fins i tot fa poc Catalunya majoritàriament ha jugat la carta de l'autonomia: "Ara, no. Però tot és incert", ha afegit. Tanmateix, ha opinat que la situació no es resoldrà amb retocs del govern central, "sovint aparents", ni amb propostes com la denominada Operació Diàleg que, segons el seu parer, són una maniobra de distracció.

Autonomistes decebuts

Per a Pujol, un alt percentatge de catalans han perdut la confiança en el plantejament autonomista i s'han fet independentistes perquè van quedar "decebuts" del procés de renovació de l'Estatut. Segons l'expresident català, Espanya no vol adonar-se de la naturalesa del "conflicte" que hi ha a Catalunya, que es basa en una qüestió d'identitat, de competències, de finançament i de sensibilitat.

És més, considera que tenen una actitud que "rebaixa" el paper de les institucions i de la mateixa Catalunya, i que el que plantegen demostra que no han entès el que passa. Ha argumentat que si milers de catalans s'han mobilitzat per demanar la independència durant els últims anys, creant "inestabilitat política en el conjunt de l'Estat", és perquè hi ha moltes coses en joc.

Operació Diàleg

Després de criticar la "pompa" amb la qual el govern central va anunciar l'Operació Diàleg, ha lamentat que no hagi donat una resposta seriosa i que es limitin a anunciar que resoldran el problema de Rodalies, una qüestió de primera necessitat que és competència de l'Estat.

"Per l'experiència acumulada de molts anys, no sabem si ens l'hem de creure o no. Perquè el govern espanyol ha estat molt mal complidor", ha conclòs.