Crida del president Carles Puigdemont als "demòcrates del món" per donar suport a Catalunya en aquesta "llarga lluita entre la llibertat i l'autoritarisme" en un article publicat a The Washington Post, on també ha aprofitat per enviar un missatge clar a Mariano Rajoy: "La repressió del govern espanyol no canviarà això. L'1 d'octubre, els ciutadans de Catalunya exerciran el seu dret a decidir si volen ser una república independent, igual que altres persones del món ho han fet abans que ells".

L'escrit, que porta per títol "Ho sento, Espanya. Catalunya votarà la independència tant si t'agrada com si no" i que comença assegurant que més de cinc milions de catalans votaran l'1-O i respondran la pregunta "Vols que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?", vol ser una declaració d'intencions a l'executiu de l'Estat, però també a la resta del món. I, precisament per això, ha tornat a insistir en què "el nostre compromís amb el dret a l'autodeterminació i la voluntat del poble català de decidir el seu propi futur continua sent inamovible".

Mentre el govern del PP continua anant a la seva i ha entrat en el terreny del setge policial i de la persecució d'ideals polítics, els catalans han provat de dialogar —i explicar— per activa i per passiva amb el president espanyol i sempre s'han trobat amb la porta tancada. Justament aquest és el motiu pel qual Puigdemont posa damunt la taula que el comportament de l'executiu central "és inacceptable des del punt de vista democràtic i dels drets civils".

Instints franquistes

El president es lamenta que després de quatre dècades de la mort de Franco, "encara trobem aquest instint autoritari al cor del govern de Madrid", i recorda que "el respecte per les minories és un dret humà fonamental, i el dret a l'autodeterminació és un dret irrevocable de totes les nacions".

Després que Hisenda hagi intervingut les finances de la Generalitat i de portar dies vivint amb la presència diària i abundant de la Guàrdia Civil pels carrers de Catalunya, entrant a empreses, mitjans de comunicació i departaments governamentals per trobar la font del delicte —paperetes, urnes i targetes censals— i oblidant-se, pràcticament, de l'alerta terrorista de 4 sobre 5, Puigdemont critica que "aquest estat de setge de facto a què el govern espanyol ha sotmès Catalunya ha anul·lat l'autonomia concedida el 1979".

Aquest comportament, "i posar en risc Catalunya", a més, "danya greument la seva pròpia economia", però també castiguen la ciutadania catalana sigui independentista o no, i cita un periodista francès que va comparar la dictadura de Nicolás Maduro amb l'actitud de Madrid.