"La via escocesa és la via que volem seguir". Així es va expressar aquest dimarts el president Carles Puigdemont a preguntes del diari The Washington Post. El viatge oficial del president als Estats Units ha servit perquè el Govern català pugui donar la seva versió del procés, on ja s'ha reunit amb diversos congressistes i ha contestat preguntes de diversos mitjans de comunicació, com aquest mateix diari o la cadena de televisió CNN. 

Les paraules del president queden recollides en una anàlisi que fa el periodista Ishaan Tharoor a The Washington Post sobre els processos d'independència a Catalunya i Escòcia. Sota el títol "Mentre Escòcia rellança la seva oferta d'independència, Catalunya té el seu propi pla", el diari analitza les dues situacions, després que ahir la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, aconseguís aprovar al Parlament d'Edimburg una nova demanda de referèndum per fer al govern britànic.

"La unitat com a religió"

Puigdemont explica també que els casos català i escocès són "molt diferents", però que la demanda és "la mateixa", un referèndum sobre la independència. En aquest sentit, el diari nord-americà detalla que Espanya ha refusat, a diferència del Regne Unit, discutir sobre la possibilitat de fer un referèndum. Per això, en declaracions al diari de la capital dels EUA, el president critica aquesta actitud i assegura que Espanya "té un idea sobre la seva unitat com si fos una religió. Una idea com si fos divina". 

"No volen parlar-ne, però existeix", defensa el president, que explica que hi ha una "gran nombre de catalans que no volen formar part de l'Estat espanyol". "Demanem exercir el nostre dret a l'autodeterminació", conclou.

The Washington Post fa en aquest escrit un repàs dels últims esdeveniments del procés català, i explica les condemnes d'inhabilitació per a la consulta del 9-N i la determinació del govern català de celebrar un referèndum vinculant abans que acabi el mes de setembre, tant si Madrid ho autoritza com si no. Destaquen també unes paraules del president on diu que els catalans no tenen "cap problema amb els espanyols" ni res "contra Espanya", sinó que és un problema "amb l'Estat espanyol i amb el seu sistema polític".

Negativa de Madrid

El diari també contraposa la versió que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha donat sobre el procés durant els últims dies, recordant que segons el mandatari la sobirania espanyola és de tots els espanyols, i que "és necessari fer una nova Constitució" per poder celebrar un referèndum d'aquestes característiques. 

Per acabar, el diari nord-americà explica les singulars característiques de Catalunya, com el fet que tingui una cultura i història diferents, "amb un govern que data els seus orígens al segle XIV". També destaquen que "la població de 7,5 milions és similar a la mida d'altres Estats membres de la Unió Europea", que el PIB representa "una cinquena part del total espanyol" i que Barcelona és una "metròpoli mundial i pròspera".