El president Carles Puigdemont ha atribuït a la violència de l'Estat en contra del referèndum d'independència de l'1-O que Barcelona no hagi estat escollida per ser la seu de l'Agència Europea del Medicament. "Fins l'1 d'octubre, Barcelona era la favorita. Amb violència, retrocés democràtic i el 155, l'Estat l'ha sentenciat", ha criticat el president en una publicació al seu compte d'Instagram.

Puigdemont apunta l'eliminació de Barcelona en la primera ronda com "un nou èxit del 155", entre els quals també hi ha, recorda, l'empresonament de "líders civils i la meitat del govern legítim", l'exili forçós de l'altra meitat del Govern i "l'eradicació de l'autogovern". "Ara ja hi podem sumar empobrir el territori", sentencia.

El president també ha reiterat el missatge a través d'una piulada a Twitter. En aquesta publicació, recull notícies sobre la violència de l'1-O -que va ser portada a la CNN sota el titular 'La vergonya d'Europa'- i l'empresonament del Govern i dels Jordis. L'última notícia que recull, com a conseqüència de les anteriors, és la de l'eliminació de Barcelona de la carrera per ser seu de l'agència europea.

Comín: "La candidatura va sucumbir l'1-O sota les porres"

El conseller de Salut, Toni Comín, ho ha valorat com "una tristíssima notícia" i ha recordat que Barcelona tenia "tots els actius per guanyar aquesta competició". Tot i tenir molts punts a favor, el que ha fet naufragar la candidatura, segons Comín, ha estat "la repressió, l'autoritarisme, la falta de qualitat democràtica de l'Estat espanyol i la corrupció".

En unes declaracions des de Brussel·les, el conseller ha assegurat que la candidatura ha passat "a ser una perdedora a velocitat de vertigen" en el moment en què s'ha destituït el govern de la Generalitat i s'ha suspès l'autogovern. "Europa no vol enviar una agència tan important a un país com Espanya", ha afegit.

Comín també s'ha referit a la violència policial de l'1-O com el principal motiu pel qual Barcelona va deixar d'estar a llista de ciutats favorites. "La candidatura va sucumbir sota les porres de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil", ha defensat, emplaçant a la ministra de Sanitat a demanar la dimissió del ministre de l'Interior com a responsable.

Acusacions de l'Estat a l'independentisme

Puigdemont i Comín planten cara així a les acusacions llançades des del govern espanyol i els partits unionistes apuntant al procés independentista com a responsable del fracàs de la candidatura.

La mateixa ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha utilitzat aquest argument en la compareixença que ha fet davant de la premsa just després de conèixer la notícia. "M'atreveixo a dir que aquest potser és un dels danys directes, un altre dels danys directes, que ens ha pogut portar l'independentisme de Catalunya", ha criticat. 

Més tard, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha parlat de la pèrdua de la seu com una "víctima del procés" i ha confiat que "sigui l'última". A aquesta versió s'hi ha sumat també el president del PP català, Xavier García Albiol, a més de representants de Ciutadans, com Albert Rivera o Carina Mejías.