La intervenció del president, Carles Puigdemont, havia de concloure amb una ronda de preguntes dels empresaris presents a la inauguració de la reunió anual del Cercle d'Economia. Era el moment perquè els representants del món econòmic plantegessin els seus dubtes sobre el procés i els seus efectes. No obstant això, quan el president del Cercle, Juan José Burgera, ha reclamat les targetes dels assistents amb les seves qüestions no hi havia preguntes. Després d'uns riures nerviosos de Burgera i uns inacabables instants d'espera s'ha procedit a llegir l'única pregunta que s'ha plantejat. Era una qüestió en castellà, sense signar i amb el següent text: "President, a Catalunya no es donen les condicions equitatives per a un referèndum perquè el Govern no és neutral i els mitjans de comunicació catalans fa anys que adoctrinen contra Espanya i oculten les greus conseqüències".

Puigdemont ha ironitzat que aquesta reflexió donava per a una conferència sencera i ha mostrat una opinió "clarament discrepant". "A Catalunya ens podem sentir orgullosos en general de tenir un sistema de mitjans de comunicació que es caracteritza per la seva diversitat i pluralitat", ha defensat. No només això, ha assegurat que li agradaria que aquesta mateixa pluralitat, encara que sigui descompensada, existís també a l'Estat espanyol.

Tristor i sorpresa amb les apel·lacions a la violència

Seguint aquest fil, ha advertit que el debat entre Catalunya i Espanya és "desigual". "No tenim mecanismes per obligar l'Estat a pactar si no vol", ha assegurat "amb gran decepció" tot subratllant que la manera de resoldre els problemes en una democràcia madura és seure a negociar.

El president ha lamentat de manera especial les amenaces de suspensions, i fins i tot les apel·lacions a la violència -en referència a les declaracions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal"-, les quals, segons ha dit, li provoquen tristor i sorpresa.

Deu segons d'aplaudiments

La sala on Puigdemont ha protagonitzat la conferència inaugural no estava precisament plena de gom a gom, hi havia moltes cadires buides. En acabar, el president ha estat acomiadat amb deu segons d'aplaudiments. Els justos per mostrar educació sense excessiu entusiasme.