El president, Carles Puigdemont, ha superat aquesta tarda la qüestió de confiança al Parlament gràcies als 72 vots a favor de JxSí i la CUP, enfront dels 63 vots en contra de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que Es Pot (CSQP) i el PP. Aquest cop, el president ha aconseguit salvar el tràmit amb dos vots més que els que va rebre per a la seva investidura el passat 10 de gener.

La votació s'ha fet "pública i per crida", tal i com assenyala el Reglament. Abans, però, el president ha utilitzat un darrer torn de paraula per insistir que el repte que planteja, de convocar un referèndum, és “molt complicat”, per la qual cosa resulta imprescindible la “cadena de confiances” que va dibuixar en la primera jornada del ple. “No ho espatllem des de dins”, ha reclamat a les forces independentistes.

Referèndum

Precisament, l’anunci del president que, a tot estirar, el setembre de l’any vinent es convocarà un referèndum independentista a Catalunya, pactat o no, ha centrat el debat durant tota la jornada i ha facilitat a la CUP rubricar la qüestió de confiança.

La cupaire Anna Gabriel, que ha insistit que la via pactada amb l'Estat és inexistent, ha advertit que el seu grup exigirà "sense repòs" el compliment d'aquest compromís i que en el debat de política general, que se celebra la setmana vinent, caldrà fixar la data i l'operatiu així com els mecanismes legals i executius sobre els quals se sustentarà.

No hi ha carta blanca als pressupostos

Gabriel ha advertit, a més, Puigdemont en relació als comptes del Govern que no interpreti el vot d'avui com una "carta blanca" per emprendre una pressió política que obligui "a ningú a aprovar uns pressupostos en què no creu". "No votarem uns pressupostos abans de veure'ls ni tampoc votarem uns pressupostos que reprodueixin els del mes de juny, als quals vam dir que no", ha subratllat.

El president ha replicat que no espera una carta blanca per aprovar els comptes sinó per tramitar-los, perquè uns "pressupostos esbudellats en el tràmit parlamentari són inviables". A més, ha deixat clar que uns comptes "útils i viables" han de ser els de "la majoria", perquè és amb majories que "s'omplen els carrers".

"Si no som capaços de fer-ho, no ens hi posem", ha subratllat a l'hora de reclamar que es deixin de banda els interessos partidistes per a fer possible el consens imprescindible. "Vostès són conscients que tindrem molts obstacles a fora, només demano que no n'afegim a dins", ha reblat tot advertint que si no s'aconsegueix aquest consens el referèndum serà inviable. 

Més enllà del debat entre els dos grups independentistes, per damunt del ple ha sobrevolat durant tota la jornada la incapacitat del PP per aconseguir una majoria suficient que faci possible la investidura de Mariano Rajoy i, sobre tot, la greu crisi que està dinamitant el PSOE.

De fet, els diversos fronts oberts que mantenen les formacions de l'oposició ha facilitat de manera notable el debat a un Puigdemont preparat per defensar una votació que fa setmanes que sap guanyada i amb un discurs del tot previsible per part de la resta de grups.

Pokemons d'Arrimadas

Davant les crítiques de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, comparant el procés amb una bicicleta estàtica, el president li ha aconsellat que “deixi de caçar Pokemons i es dediqui a la realitat”. Aquesta realitat, segons ha dit, és que Ciutadans ha pactat dos governs a Madrid però no n’ha pogut tirar cap endavant, mentre que al País Basc i Galícia no ha aconseguit ni un sol diputat en els comicis de diumenge.

Al socialista Miquel Iceta, que avui s'ha convetit en un dels diputats més buscats de la Cambra arran la crisi que pateix el PSOE, li ha advertit que no hi pot haver línies vermelles en democràcia i que la lògica del PSC aboca el país “a l’empat infinit” del qual ja n’està fart.

A Lluís Rabell de CSQP, que ha vist aquest debat precedit per una lluita interna dins del seu grup arran la reclamació de Podem de tenir més protagonisme, li ha agraït la voluntat de sumar que ha expressat durant la seva intervenció però ha insistit en la dificultat de pactar el referèndum.

Al popular Xavier Garcia Albiol que l'ha comparat amb un director de circ li ha demanat "quin qualificatiu li mereix el que està passant a l’Estat espanyol des del mes de gener quan aquest parlament començava a funcionar". "No convocarem un referèndum il·legal. Té raó, perquè serà legal", ha replicat després que el líder del PP assegurés amb to desafiant que la convocatòria no es duria a terme.

Abans que Puigdemont tanqués el ple, s'ha viscut l'únic moment de tensió a l'hemicicle després que la intervenció del president de JxSí, Jordi Turull, encengués els ànims de l'oposició replicant amb contundència els parlaments que havien protagonitzat els grups al llarg de la jornada.

Les queixes i qüestions d'ordre de l'oposició, que ha desencadenat Turull, han afectat fins i tot la presidenta, Carme Forcadell, a qui la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret que hagués avaluat la situació anímica dels diputats als quals havia considerat "esverats".