La polseguera que va aixecar el protagonisme aquest divendres de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a l’acte en suport a la candidatura de la festa de Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la humanitat ha tret el cap en el discurs del president, Carles Puigdemont, amb motiu d'aquesta diada. “Si ho aconseguim no serà pas gràcies als hereus polítics d’aquells que van perseguir la cultura catalana durant dècades, sinó als que han mantingut viva la flama de la llengua i la cultura catalanes a través dels segles”, ha assegurat el president en el seu discurs institucional.

Puigdemont ha recordat que la Generalitat treballa perquè la festa sigui reconeguda per la Unesco i que "com més institucions s'hi afegeixin, millor". Però ha deixat clar també que això s'aconseguirà gràcies a que la gent que omple de manera massiva els carrers amb llibres i roses i "gràcies a aquells que van mantenir la festa en temps difícils, quan editar un llibre en català era un risc econòmic i també personal, quan s'havia d'imprimir clandestinament per salvar-nos els mots".

En el seu segon discurs per Sant Jordi com a president i des de la galeria gòtica del palau de la Generalitat, Puigdemont ha explicat el següent: "La festa dels llibres i les roses és la manera que tenim de demostrar que estimem la nostra llengua i la nostra cultura". "A través dels llibres i de les roses ens diem moltes coses: ens estimem, ens reconeixem com a poble... I ho hem fet sempre, tant en moments de bonança com en temps difícils", ha afegit.

Amb aquest discurs reivindicatiu, Puigdemont ha sortit al pas de la polèmica provocada divendres després que Santamaría va decidir fer-se seva una invitació dirigida al ministeri de Cultura per participar a l'acte organitzar per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes. En nom del Govern estava previst que hi anava el conseller de Cultura, Santi Vila. Finalment, però, davant del gest de la número dos del govern espanyol per assumir el protagonisme de l'acte es va decidir que també el vicepresident, Oriol Junqueras, hi prendria part.

El malestar generat pel gest de Santamaría ha provocat que l’editora Isabel Martí dimitís del seu càrrec a la Junta de l'Associació d'Editors en llegua catalana. L’Associació va denunciar “instrumentalització política” de la vicepresidenta.

Demostrem al món qui som

El president ha acabat el discurs institucional dient el següent: "Convido els catalans a aprofitar aquesta diada amb l'alegria col·lectiva que ens caracteritza com a poble". "Demostrem una vegada més al món qui som: una país culte que fa del llibre i de la rosa les seves armes més poderoses", ha conclòs.