El president, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han abordat avui a Brussel·les el front comú amb què es presentaran les formacions independentistes a les eleccions del 21 de desembre.

Rovira, que ha viatjat a la capital belga l'endemà que el president confirmés que encapçalarà una candidatura sota la marca Junts per Catalunya (JuntsxCAT), s'ha reunit aquest matí amb els consellers Toni Comín i Meritxell Serret; al migdia ha dinat amb Puigdemont, i a la tarda ha celebrat una reunió conjunta amb el president i els quatre consellers. La reunió, a la qual correspon la imatge, s'ha celebrat a la seu de l'Aliança Lliure Europea (ALE), la formació a la qual pertany ERC a nivell europeu.

En acabar les trobades la dirigent republicana ha explicat que existeix un acord per fer front comú de les candidatures independentistes i que s'està estudiant la millor manera de dur-lo a terme. "Farem un front a nivell polític perquè l'estratègia política la compartim i és coordinada", ha assegurat Rovira.

Després que no ha estat possible tancar un acord per una llista unitària, com defensava Puigdemont, l'independentisme estarà representat el 21-D per tres candidatures, JuntsxCAT, ERC i la CUP. Ara, la voluntat és construir un programa de punts essencials, segons fonts coneixedores de la trobada que han subratllat la complicitat establerta en aquest sentit.

"La coordinació política sempre hi és i sempre hi serà. Hem arribat on som junts i som conscients que hem de continuar junts. Hem de trobar la millor fórmula per continuar junts i la millor fórmula per coordinar-nos", ha assegurat Rovira que ha destacat la voluntat d'eixamplar l'espai electoral i "continuar sumant".

De moment, la voluntat és estudiar la manera d'articular aquesta proposta, tot i que el temps és molt limitat i la comunicació entre totes les parts implicades complexa, amb una part del Govern a l'exili i la resta a la presó.

Rovira ha volgut aprofitar el viatge per interessar-se per la situació i l'estat d'ànim dels membres del Govern exiliats a Brussel·les, i conèixer la perspectiva davant la vista que hauran de tenir divendres davant del jutge. Els membres del Govern han explicat que contemplen la cita amb optimisme, especialment el conseller Comín. Per la seva banda, la dirigent republicana els ha traslladat les converses que han mantingut amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers empresonats.

La setmana passada van ser la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, i el president del partit, Artur Mas, els qui van visitar Puigdemont i els consellers. Divendres, van ser els cupaires Anna Gabriel i Benet Salellas els qui van visitar els membres del Govern a l'exili.