El nou cop de porta amb què el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha respost avui a la carta que aquest dimecres va fer-li arribar el president, Carles Puigdemont, emplaçant-lo a asseure's a negociar una sortida a la reclamació catalana del referèndum no ha agradat al Govern. "No és la resposta que esperàvem ni serveix per resoldre o encarrilar la situació", ha retret el president durant la seva intervenció a la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d'Economia.

"Sense diàleg i sense pacte no es pot arribar a solucions que vagin en interès de la gent", ha advertit el president.

Prèviament, Puigdemont ha escoltat com el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, li reclamava que el debat polític "s'acomodi" al marc legal. "Per què no acudir al Congrés?", li ha demanat recollint la mateixa fórmula que proposa el Govern espanyol i que avui repetia un cop més Rajoy en la seva missiva.

Tan bon punt ha començat la seva intervenció, Puigdemont ha recordat que el Govern ha fet arribar a l'executiu espanyol una proposta "de bon to, raonada, serena, honesta i ambiciosa" per buscar una resposta política a través del diàleg. Ha subratllat que es va fer així dilluns en la conferència a Madrid que va protagonitzar ell mateix amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva, dimarts en l'acord en aquest sentit adoptat pel Consell Executiu i dimecres amb la carta que va adreçar a Rajoy.

Ha recordat les múltiples ocasions en què el Govern, el Parlament i els grups parlamentaris han plantejat a les Corts espanyoles la reclamació catalana sobre el referèndum i les negatives que un cop i un altre han rebut per resposta. No només això, ha evocat l'acord que es va tancar al Congrés per al nou Estatut que posteriorment va retallar el Tribunal Constitucional.

"Hi ha un llarg camí recorregut que ens avala per poder dir que hem de fer les coses diferents de com les hem fet fins ara i que no ens han permès resoldre la situació", ha reblat.

El Congrés: un fals amic

Segons Puigdemont, la invitació a defensar la proposta del referèndum al Congrés és "un fals amic". El president ha subratllat que la qüestió a resoldre és si els catalans tenen o no dret a votar sobre el seu futur, tal com reivindica el Govern. Si és així, el que cal és un acord per "remoure els obstacles per fer possible aquest dret". "El mètode no pot ser el problema", ha advertit atès que, segons ha subratllat, si no s'accepta que existeix aquest dret "no és raonable pensar que el Congrés aixecarà aquest veto".

La conclusió del president és, un cop més, que abans d'anar a la Cambra espanyola, "cal un acord dels governs que pugui rebre el consentiment del Congrés".