La carta del president del GovernCarles Puigdemont, en què demanava al president del Senat, Pío García-Escudero, poder pronunciar una conferència per explicar el referèndum, ha calat en l'agenda política del dia. Un dels primers a parlar ha estat el president de la cambra alta, que ha dilatat la resposta a la petició i l'ha ampliat fins dimarts vinent, quan hi hagi una nova reunió de la Mesa.

Precisament per aquestes declaracions, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ha deixat anar que "si el Senat fos una cambra territorial de veritat, obriria les portes al president sense pensar-s'ho", però, tot i així, s'ha mostrat confiat que la Mesa "doni una resposta positiva a la sol·licitud del president".

Insistint en el diàleg, el senador d'ERC Quim Ayats s'ha lamentat que "hem presentat el referèndum fins a 18 vegades" i que, tot i que "mai hem obtingut resposta positiva [...], continuem disposats al diàleg". Això sí. Disposats al diàleg, però "asseguts sols a la taula del diàleg".

Tanmateix, però, Ayats ha volgut deixar clar que "si realment el Senat escoltés la veu de les comunitats autònomes, s'atendria amb celeritat la petició de Puigdemont" i ha assegurat que la seva intenció és continuar "asseguts a la taula fins a l'últim minut abans de votar".

Per la seva banda, el portaveu d'Unidos Podemos al Senat, Ramón Espinar, s'ha mostrat obert a rebre Puigdemont assegurant que "té sentit" i que "no em sembla malament" perquè "la solució als problemes de Catalunya passen pel respecte a la democràcia i pel diàleg".