El president, Carles Puigdemont, ha recordat que, segons el Consell de Garanties Estatutàries, les partides de diners que els Pressupostos del Govern preveuen per a la realització de referèndums i consultes populars no són contràries a la Constitució, per la qual cosa, la previsió econòmica de la convocatòria "està perfectament avalada". "I, per tant, el referèndum es farà", ha reblat. 

El Consell de Garanties Estatutàries ha fet públic aquest matí el dictamen sobre el projecte pressupostari del Govern en què conclou que és contrària a la Constitució la disposició addicional 31, que recull el compromís de l'executiu d'habilitar les partides per al referèndum "en el marc de la legislació vigent en el moment que es convoqui". No obstant, el mateix dictamen fixa que les partides sobre processos i consultes populars i el fons de contingència, que també han estat denunciats des de l'oposició, s'atenen a la legalitat.

A aquest segon punt s'ha acollit el president per assegurar durant la seva intervenció en l'acte de cloenda de l'assemblea general de l'Associació de Municipis Independentistes (AMI) a Palamós que la previsió econòmica per celebrar el referèndum està garantida. "Convocarem el referèndum. Hi ha bones notícies", ha assegurat.

Els ajuntaments no fallaran

Durant el seu parlament, el president ha emfatitzat que l'AMI es va crear "per això que en aquests moments estem vivint ara i per als mesos que vindran". "Tot el que hem estat preparant, com a país, lluitant, movent, mobilitzant, tot el que hem fet possible fins ara ha estat per arribar a aquest moment en aquestes circumstàncies", ha assegurat assenyalant la majoria absoluta de diputats al Parlament i el govern independentista a la Generalitat.

En aquest sentit ha mostrat el convenciment que els ajuntaments no fallaran i sabran respondre a aquest "desafiament col·lectiu" per "acompanyar, liderar i empènyer" en el tram final del procés.

Silencis davant guerra bruta i amenaces

El president ha assegurat que el Govern es prepara per respondre al desig de votar que ha expressat la ciutadania, la qual cosa considera un objectiu "radicalment i nítidament democràtic" malgrat que hi hagi qui s'escandalitza que l'executiu vulgui complir el seus compromisos electorals. "A Espanya és una raresa, un govern entossudit a complir el programa electoral i allò que aprova el Parlament", ha ironitzat. De fet, segons el president, l'Estat espanyol pateix un "veritable problema democràtic".

"El que veritablement escandalitza és el silenci davant dels abusos de l’Estat, la complicitat davant la guerra bruta i la democràcia de baixa intensitat que festeja amb l’autoritarisme de l’amenaça del 155, de les suspensions, de les inhabilitacions, o de les insinuacions a l’ús de mesures de força per impedir que als col·legis electorals es pugui votar", ha retret.