El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha proposat al president espanyol, Mariano Rajoy, celebrar una trobada a Brussel·les o al lloc on decideixi de la UE, tret de l'Estat espanyol on hi ha una ordre de detenció contra ell, per "obrir una etapa presidida per solucions polítiques" en el pols entre l'Estat i l'independentisme català. "Una reunió sense condicions per part de cap de les dues parts", ha reclamat.

"Li demano només que ens escolti, crec que ens hem guanyat el dret a ser escoltats", ha reclamat el president l'endemà que les eleccions revalidessin la majoria absoluta de les formacions independentistes al Parlament: "Hi ha més vots a favor de la independència que l'1 d'octubre. Hi ha hagut una ratificació del que hem fet", ha reblat el president subratllant que aquests comicis s'han fet "seguint les regles de l'Estat espanyol" i amb una participació que ha superat el 80%.

Puigdemont ha reclamat "com a gest de bona voluntat" que Rajoy hauria de "repatriar" tots els policies que de manera extraordinària ha enviat a Catalunya des del mes de setembre, hauria de retirar també els "homes de negre que prenen decisions de manera il·legítima en nom d'un govern ocupat" i hauria de fer una crida "a la moderació dels seus sectors socials i mediàtics més radicalitzats", que ha il·lustrat amb el "clam de a por ellos".

El candidat de JuntsxCat ha celebrat aquest matí, a través de videoconferència la primera reunió dels que seran els membres del seu grup parlamentari. Una part dels diputats electes, entre els quals Eduard Pujol, Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, s'han desplaçat a Brussel·les, la resta ha estat convocats a la seu de la candidatura a Barcelona. La compareixença de Puigdemont s'ha celebrat en acabar la reunió.

Inacceptable no aplicar el resultat

El candidat de JuntsxCat ha advertit que cal solucions polítiques i no repressió penal, com la de considerar les mobilitzacions de l'11-S d'estratègia de la violència. "Cal una rectificació urgent", ha reclamant Puigdemont referint-se al 155: "El president Rajoy té una oportunitat magnífica de formar part de la solució i no crear més problemes dels que ja ha creat.

En ser preguntat si tornarà per a prendre possessió del càrrec, Puigdemont ha evitat pronunciar-se clarament. Ha assegurat que ell ha de ser investit i tornar al palau de la Generalitat però que també han de sortir de la presó la resta de membres de l'executiu empresonats, i ha advertit que "seria inacceptable que el que han decidit les urnes no es pogués portar a la pràctica".

Tornar a la normalitat

Puigdemont ha assegurat que amb les eleccions ha tornat "la normalitat" a partir de la continuïtat institucional "que mai s'ha interromput". "El contrari del que ha provocat la irrupció del 155 a les nostres vides, han pretès trencar la societat catalana buscant fractura social allà on hi havia discrepància política, trencar la continuïtat de les nostres institucions legítimes i seculars i han interromput les polítiques públiques que busquen el benefici de tot el país", ha lamentat.

El president ha assegurat que qui pateix els efectes del 155 no són només els independentistes sinó tota la societat catalana, per la qual cosa ha advertit que arriba el temps de "la rectificació i la reparació".