El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, provarà totes les vies possibles per aconseguir un referèndum pactat amb l’Estat abans de convocar el referèndum unilateral. Com a últim recurs per aconseguir aquest acord, Puigdemont presentarà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, les adhesions al Pacte Nacional pel Referèndum, segons fonts del Govern.

El manifest del Pacte Nacional pel Referèndum ha recollit ja més de 50.000 firmes des d'aquest dimecres, quan es va iniciar la campanya d'adhesions. Entre elles hi ha la del president Puigdemont, però també la del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.

Reunió pendent

Es desconeix en quin escenari es farà la proposta formal. Després que transcendís la reunió mantinguda per ambdós presidents l'11 de gener, fonts de presidència de la Generalitat han insistit aquest dimecres que, en tot cas, no hi ha negociacions amb l’Executiu de Rajoy. Puigdemont està a l’expectativa de trobar-se de nou amb Rajoy. Hi ha una reunió pendent, encara sense data.

Rajoy ha tancat totes les portes al referèndum. No obstant, sí que s'ha mostrat disposat a parlar amb Puigdemont sobre diversos temes i aquest dimecres ha expressat públicament la disposició fins i tot a negociar els pressupostos després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, decidís incloure el PDeCAT en la seva ronda de contactes amb els partits del Congrés dels Diputats per a l'aprovació dels comptes.