El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost aquesta tarda a les informacions de fonts de la Moncloa que explicaven els plans del govern espanyol per intentar aturar el referèndum. Asseguraven que es preveu precintar els col·legis electorals en el cas que el referèndum tirés endavant, cosa a la que el president català s'oposa frontalment.

Puigdemont ha fet públic el seu posicionament en un missatge a Twitter, on defensa que "la democràcia no es pot precintar, ni deixarem que es precinti". Després d'aquestes paraules, el president no dubta a batejar els plans de l'Executiu de Mariano Rajoy com l'"operació precinte".

Més tard, en una altra piulada, ha fet una referència indirecta a les paraules que van dur Joan Coma, regidor de la CUP de Vic, a l'Audiència Nacional: "Per fer una truita s'han de desprecintar els ous".

Fonts del Govern català, han donat credibilitat al fet que el Govern pugui executar aquesta mesura, tenint en compte l'"increment de la tensió política i judicial". En aquest sentit, les mateixes fonts ratifiquen que el diàleg que proclama el Govern central "mai ha existit".

A més, ressalten que l'"amenaça d'intervenció" de l'escola catalana i del Departament d'Ensenyament demostra que l'Estat "no només coacciona càrrecs electes pel procés, sinó també estructures purament autonòmiques" que donaven per garantides.

Per a Cuixart, una "escena kafkiana"

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també ha deplorat el pla de mesures jurídiques i coercitives del Govern espanyol per evitar que se celebri un referèndum d'independència a Catalunya i ha assegurat que "Europa en prendria nota" si l'aplica.

En declaracions als mitjans després de participar en la segona reunió del Pacte Nacional pel Referèndum al Parlament, Cuixart ha destacat que "si arriba el precinte, seria l'última escena kafkiana i surrealista d'aquest procés". 

Cuixart ha contraposat la voluntat de diàleg que caracteritza les institucions catalanes a la "negativa constant al diàleg" del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha lamentat que ja siguin un costum els menyspreus de l'Estat a la negociació.