El Partit Popular continua posant el focus d'atenció en la responsabilitat penal que es podria derivar per al president Carles Puigdemont de la declaració o no d'independència, tal com l'insta el requeriment del govern espanyol a confirmar abans de desplegar l'article 155 de la Constitució. És per això que el coordinador general Fernando Martínez Maillo assegura que la resposta no binària del mandatari català tenia un únic objectiu: "l'alleujament judicial" de Puigdemont, després que el portaveu del PP Pablo Casado digués la setmana anterior que podria acabar "com Lluís Companys".

Les paraules de Maillo s'han produït a la seu de Génova aquest dilluns, després de la declaració de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría a la Moncloa, i la carta de Mariano Rajoy al president de la Generalitat, on se'l culpa de ser "l'únic responsable" de l'aplicació de l'article 155. Sobre això, el número tres de la formació popular ha afirmat que li corresponia a la Justícia atribuir quina seria la conseqüència judicial, o inclús penal. És el mateix posicionament que van manifestar fonts de l'executiu central fa uns dies als passadissos del Congrés, remetent-se a la Fiscalia.

Davant d'aquest escenari, Maillo ha intentat esquivar subtilment les preguntes dels periodistes sobre si feia seves les paraules de Casado quant a il·legalitzar partits amb ideologia independentista. "Ho va dir a títol personal", s'ha justificat sense admetre si era la posició de tot el PP o si pensaven abanderar aquesta mesura per silenciar ERC i PDeCAT. Així les coses, s'ha refugiat que en aquest cas s'estaven assenyalant "els fets" i no la defensa de l'Estat propi. "Cadascú es pot sentir com vulgui, afortunadament", ha dit recordant que la denúncia era quant a la via dels fets de Puigdemont i el Govern. Tanmateix, ha aclarit que hi havia països on s'havia pres la mesura, però ha dit que aquest dilluns no s'havia abordat el tema durant la reunió de la direcció popular.

Amb aquest rumor damunt la taula, però, Maillo ha exposat que la participació del seu partit en la comissió de reforma constitucional –que s'obrirà en breus al Congrés– era part de la seva posició de "mà estesa, diàleg i consens" per a resoldre el conflicte sobiranista. "És el temps dels homes de partit i d'Estat, no ens podem quedar al marge del debat de la Constitució", ha reconegut, sense explicar que aquesta va ser una de les cessions de Mariano Rajoy al PSOE, a canvi de comptar amb el suport del secretari general Pedro Sánchez per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.