El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà en plena Diada Nacional de l'Onze de Setembre les associacions de recreació històrica dels Miquelets i la Coronela, la desfilada de la qual, que es venia fent des de l'Ajuntament de Barcelona, ha estat vetada aquest any per l'alcaldessa, Ada Colau.

Els Miquelets i la Coronela, segons ha avançat RAC1, seran rebuts pel president i realitzaran sengles concentracions en un dels patis de l'edifici del Palau de la Generalitat, encara per determinar, segons fonts consultades per El Nacional. Els Miquelets prosseguiran després els actes del dia amb una desfilada en direcció a l'Arc de Triomf i la Coronela cap al Born.

El vet de Colau a la Coronela ha accelerat la decisió del president. Puigdemont, segons les fonts, ja preveia rebre els Miquelets per la Diada, que havien demanat de poder celebrar un acte a la Generalitat atès que el seu comandament històric residia al Palau, i tenia pensat, de la mateixa manera, ampliar la invitació a la Coronela, el comandament de la qual residia a l'Ajuntament. 

Els Miquelets (a la imatge anterior) són la principal associació de recreació històrica de Catalunya, de la qual formen part entre 150 i 200 membres. Consta de diversos regiments, inclòs un de cavalleria. La Coronela (imatge principal) té menys integrants, una trentena, si bé les seves activitats s'han fet imprescindibles els últims anys en els actes i en l'imaginari popular de la commemoració dels fets del 1714.  

A més es dóna el cas que el Born, cap on es dirigirà la Coronela després de sortir de la Generalitat, s'ha situat els últims dies en l'epicentre de la polèmica política i simbòlica per la decisió de l'Ajuntament de plantar a l'històric escenari arqueològic de la caiguda de Barcelona en la Guerra de Successió dues estàtues del dictador Francisco Franco en el marc d'una exposició sobre la memòria de la dictadura. La decisió de l'alcaldia ha estat reprovada, entre d'altres, per l'associació de víctimes del nazisme Amical Mauthausen. Al Born se celebraran també per primera vegada els actes institucionals de la Diada.

La milícia de les ciutats

La Coronela de Barcelona, com la de Lleida, Tortosa, Tarragona o Girona era la mílicia urbana encarregada de la defensa de la ciutat i la custòdia dels portals i muralles, amb privilegi militar, fins que va ser abolida després de l'ocupació de Catalunya per les tropes borbòniques arran de la derrota del 1714. A l'empara de les Constitucions catalanes, suprimides pel Decret de Nova Planta, les ciutats gaudien d'autonomia militar per armar-se i defensar-se en cas d'agressió. La Coronela de Barcelona la formaven uns 4.000 efectius, que eren ciutadans militaritzats pertanyents a diversos gremis d'oficis.

El cos nacional

Si les coroneles eren el cos militar local, els Miquelets poden ser considerats el cos nacional de l'exèrcit de l'antic exèrcit del Principat. El nom de miquelets s'aplicava als soldats de fortuna que van combatre a sou de la Generalitat o Diputació del General en la Guerra del Segadors (1640) contra les pretensions uniformadores del comte-duc d'Olivares. Després de la Guerra de Successió van ser reconvertits en Fusellers Voluntaris o Fusellers de Muntanya.