Mentre a Madrid la plana major de la política espanyola celebra els 39 anys de la Constitució, la campanya catalana es prepara per a una de les grans mobilitzacions de l’independentisme. Aquest cop, però, a Brussel·les on aquest dijous està convocada una manifestació sota el lema Desperta Europa. Democràcia per a Catalunya. El president i candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, s’ha encarregat d’escalfar motors des de la capital belga amb un míting en què ha denunciat de nou la persecució que pateix l’independentisme a l’Estat espanyol. “No ens rendim, que quedi clar!”, ha assegurat Puigdemont.

A la mateixa hora que el candidat de JuntsxCat celebrava l'acte de campanya en un hotel de la ciutat, milers de persones es dirigien cap a Brussel·les en autocars, avions i en vehicles privats. Les entitats sobiranistes han organitzat 250 autocars i han fletat 5 avions, però no han estat els únics a organitzar el viatge per acudir a la manifestació. De fet, centenars de catalans, aprofitant precisament el llarg pont de la Constitució passegen ja pels carrers de la ciutat que de sobte apareixen plens d'estelades. 

"L'Estat espanyol té por"

La convocatòria coincideix a més amb la decisió de la Justícia espanyola de retirar l’euroordre contra els membres del Govern exiliats a Brussel·les. El president ha esperat fins aquest matí per valorar aquesta decisió que es va conèixer ahir, dimarts. En una roda de premsa ha atribuït la marxa enrere del Suprem a la por de l’Estat espanyol perquè les lleis europees prohibeixen la persecució política. “L’Estat espanyol té por de la mirada del món”, ha conclòs.

La retirada de l'euroordre s'ha convertit en un valuós argument per al president a l'hora de denunciar la persecució i la repressió que pateix el Govern, una mena d'admissió implícita de l'executiu espanyol que la seva estratègia és indefensable a Europa. Per la tarda, en el mateix hotel, però ja durant el míting, Puigdemont ha advertit que aquesta circumstància situa Espanya fora de la UE. “Pensen que empresonant i vexant a tots nosaltres estaran empresonant les nostres institucions i els nostres anhels i per aquí no passarem”, ha advertit.

Els protagonisme dels presos

De fet, el relat dels consellers Jordi Turull i Josep Rull sobre el tracte que han rebut a la presó s'ha sumat ja en la campanya de JuntsxCat a la denúncia dels abusos contra l'independentisme. Puigdemont ha insistit a retreure les vexacions que han denunciat –“se’t trenca el cor i el glaça l’ànima escoltar-los”, ha lamentat-, però també el fet que els policies i funcionaris responsables d'aquestes actituds segueixin en actiu per l’argument que “per sobre dels drets humans està l’ordre constitucional”.

Aquesta tarda ha estat el conseller Raül Romeva qui ha explicat el seu pas pel centre penitenciari en un míting d'ERC a Valls i ha denunciat que és immoral i indigne que es retingui a la presó el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i el responsables de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb la falsa acusació de promoure revoltes violentes.

Romeva ha advertit que no es pot permetre que "davant la manca d'arguments i de sentit comú" s'intenti construir un relat fals, del qual ha responsabilitzat el bloc del 155, i que "afecta el cor de quatre persones que són fonamentalment bones". "Això va de memòria i dignitat", ha proclamat.

Plenament constitucional

Ben diferent ha estat la versió que s’ha escoltat a Madrid d’aquest dia de la Constitució. Durant la celebració solemne al Congrés dels diputats, el president espanyol, Mariano Rajoy, trencant la seva habitual reticència als micròfons i les càmeres, ha reivindicat davant dels periodistes que el 155 és “plenament constitucional i plenament democràtic”.

Pocs instants després ho ha fet també la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que en el seu discurs ha retret els “atacs inadmissibles d’aquests que han intentat trencar el sistema legal i democràtic que estaven obligats a respectar”.

Seguien l’acte des del Congrés els líders dels principals partits estatals, però cap representants d’ERC ni PDeCAT.

On sí hi seran, però, és a la manifestació de demà a Brussel·les a la qual està anunciada la presència dels màxims representants de les formacions independentistes. Tret d'aquells que són a la presó o que no estan autoritzats per travessar les fronteres de l'Estat espanyol.