La Fundació del MACBA està de celebració. Compleix 30 anys i aquest dilluns ha obert els actes de commemoració de l’esdeveniment amb una convocatòria de la seva presidenta, Ainhoa Grandes, a la qual no hi ha faltat el president, Carles Puigdemont, i el ministre de Cultura, Iñigo Méndez de Vigo, així com el conseller Santi Vila i el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. Qui no s’ha presentat -ni se l’esperava- és la presidenta honorífica del patronat, la reina Sofia.

La cita ha inclòs una visita a l’exposició Col·lecció MACBA 31 i els parlaments dels convidats, que ha tancat Puigdemont. Tot plegat, ha acabat amb un dinar preparat per Carles Gaig. Sopa de cireres i llamàntol blau, poulardeta amb tatin de poma i tòfona i lemon-pie Gaig. Ningú esperava un pastís amb espelmes ni un tortell de postres, però sí que s’ha comentat l’absència de cava en la celebració quan s'ha constatat que els organitzadors havien optat per un Champagne Henri Abelé Millesime, 2008.

Tampoc els vins catalans han tingut massa èxit a l’àpat on s’ha servit: Vallegarcía Viognier, Montes de Toledo, 2015 –un blanc d’etiqueta daurada amb un petit mapa d’Espanya en un angle, elaborat en una bodega propietat d’Alfonso Cortina de Alcocer, i recomanat per maridar amb formatge, verdura, bacallà i cuina japonesa, res del que se servia en aquest àpat, per cert– i Valdubón Reserva, Ribera del Duero, 2011 –producte d’una bodega propietat del Grup Freixenet, situada a Quintanilla de Onésimo, localitat especialment coneguda perquè allà hi estiuejava José María Aznar i a la qual va néixer Onésimo Redondo, un dels fundadors de les JONS que s’acabarien fusionant amb la Falange; es tracta d’un vi que marida amb brasa, carns vermelles i formatges curats, tampoc especials protagonistes del menú escollit–.  

L’elecció dels vins ha provocat més d’un comentari entre els convidats. Alguns per ironitzar l’oblit de caldos catalans, altres per lamentar “falta de tacte” dels organitzadors que no han sabut trobar un vi català en un dinar encapçalat pel president de la Generalitat, a la capital del país i en un dels projectes culturals més importants dels darrers anys.

De fet, així es recorda en la web de la fundació del MACBA on se subratlla que aquest projecte va ser possibles gràcies a la implicació d’una “part important de la societat civil catalana” convençuda que una ciutat amb la tradició artística de Barcelona necessitava un museu d'art contemporani. En descriure els antecedents del projecte s'atribueix a la iniciativa de l’aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, “que va implicar l’empresari Leopoldo Rodés en la creació d’un museu d’art contemporani per a la ciutat”. “El president de la Generalitat de Catalunya també va donar suport a la iniciativa”, es recorda al web de la fundació que no pot ignorar la important aportació de la Generalitat en l’impuls del projecte, però on s’ha optat per obviar qui era aleshores el president, Jordi Pujol.