El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tancat avui files amb el diputat Lluís Llach i ha advertit que acusar-lo de coaccionar els funcionaris, per unes declaracions que va fer sobre el compliment de les lleis de desconnexió un cop s'aprovin, "és injust i és ignorància".

Puigdemont replicava així a la intervenció del líder del PP, Xavier García Albiol, que durant la sessió de control al president ha qualificat les lleis de desconnexió de "cop d'estat literal" i ha titllat de "lamentable i patètic" tant les paraules del diputat de JxSí com "tot el que envolta" el Govern. "Desautoritzi'l i demani-li la renúncia com va fer amb el senador Vidal", ha reclamat Albiol tot emplaçant Puigdemont a actuar "amb intel·ligència" i convocar eleccions.

El president ha replicat tancant files amb el cantautor i diputat. "Si alguna cosa pot acreditar la biografia del senyor Llach és que ell precisament ha estat víctima de censura, detenció, prohibició, exili, per part de gent que en el moment que van començar la carrera política governava el senyor Franco i quan van acabar van ser diputats del seu grup polític, com el senyor Rodolfo Martín Villa", ha retret.

El suport del president a Llach ha provocat l'aplaudiment dels diputats independentistes dempeus i la irritació dels escons populars, visiblement enfadats per l'evocació del passat franquista d'alguns dels seus dirigents. Aquesta situació ha desembocat en un pols entre Albiol i la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell. Mentre el responsable del grup popular reclamava des del seu escó, i sense micròfon, la paraula per replicar, la presidenta li ho denegava recordant el darrer acord de la Cambra sobre limitació dels torns de paraula durant la sessió de control.

Durant la resposta, Puigdemont ha argumentat les paraules de Llach recordant l'obligat compliment de les lleis vigents i ha ironitzat que precisament el PP excel·leix en l'esforç per fer complir les lleis: "no paren de repetir-nos que les lleis estan per complir-les i quan els semblen que no es compleixen ens envien requeriments i querelles". 

"Intentar presentar com un cop d'Estat que es vota és una mica rar, que un cop d'Estat consisteixi a posar unes, que un parlament aprovi llei i que s'apliquin... No sé quin concepte tenen dels cops d'Estat", ha replicat Puigdemont a les paraules del president del PP.

Data i pregunta abans de l'estiu

En resposta al socialista Miquel Iceta que li ha demanat quan pensa convocar el referèndum, Puigdemont ha explicat que abans de marxar de vacances haurà anunciat “data i pregunta” i ha negat que tingui una decisió presa al respecte.

“Tinc dates, quins són els diumenges més idonis, però no hi ha una data que jo estigui amagant, sinó unes dates que poden ser útils. Pel que fa la pregunta és exactament el mateix”, ha assegurat.

Iceta ha recordat prèviament que la data i la pregunta del 9N es va fer pública gairebé un any abans de la seva celebració i la llei per a la convocatòria va ser tramitada seguint els procediments parlamentaris, amb informes jurídics i del Consell de Garanties, la qual cosa ha provocat les ironies del president. “Si tan ben fet es va fer el 9N em pot dir per què hi ha inhabilitacions, per què van anar al Constitucional, per què tenim cinc advertiments el Govern. Quan hem intentat fer les coses tan ben fetes, el resultat han estat querelles, inhabilitacions, amenaces”, ha retret.