Un sopar a la Casa dels Canonges entre el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, va servir dilluns al vespre per tancar el darrer tram del procés, segons ha pogut saber El Nacional. Les linies que allà es van acordar serviran de base a la intervenció del president en el debat de la qüestió de confiança que comença avui a les quatre de la tarda al Parlament, i on Puigdemont haurà de començar a concretar la seva proposta de referèndum vinculant, que defensa des del començament d’aquest curs polític.

A banda de les converses amb el vicepresident i d'aquest inusual sopar, el cap de l'executiu ha abordat aquest tema amb els partits que fan costat al Govern, però també amb la CUP i amb els representants de les entitats sobiranistes, Òmnium, ANC i AMI. La voluntat ha estat consensuar al màxim els eixos centrals de la proposta, que també ha analitzat amb el responsable de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer.

Amb JxSí, mitja hora abans

Mitja hora abans de comparèixer davant l’hemicicle, Puigdemont es reunirà amb els diputats del seu grup al Parlament per explicar-los els trets bàsics de la intervenció.

El president ha evitat avançar el contingut precís després de la tempesta de filtracions registrades els darrers dies, entre les quals, part del debat de la reunió del consell executiu de la setmana passada on Puigdemont va demanar als membres del seu gabinet l'opinió sobre la consulta vinculant. Era el segon cop que el Govern debatia sobre aquest tema. De la cita de dimarts passat ha transcendit el nom dels consellers del PDC que van expressar alguna reserva davant les dificultats que representa un referèndum, com el de Cultura, Santi Vila, la de Governació, Meritxell Borràs, i el d'Interior, Jordi Jané.

Referèndum vinculant

La proposta de Puigdemont en relació a aquest tema l’ha explicada ell mateix de manera pública a mida que l’ha anat perfilant i debatent amb els socis. Si el president va marxar de vacances deixant oberta la porta al referèndum unilateral, a la tornada de setembre en declaracions a Catalunya Ràdio va afegir a la paraula referèndum l'adjectiu vinculant i va advertir que haurà de contemplar “els estàndards acceptats pel món en termes de participació, validació de resultats, garanties...”.

Des d'aleshores la paraula unilateral i les sigles RUI han quedat desenterrades de l’argumentari del president, que fins i tot ha acabat recuperant la idea del referèndum pactat amb l’Estat. En cas que això no sigui possible, recorda que el full de ruta preveu unes eleccions constituents.

Amb tot, malgrat les incògnites sobre la fórmula que escollirà el president, el vot de la CUP està garantit. Ho va deixar clar la diputada cupaire Anna Gabriel. El que no està tan clar, i ha provocat inquietud en la vicepresidència d’Oriol Junqueras, és fins a quin punt aquest vot garanteix el suport a les resolucions del debat de política general que comença dimecres de la setmana vinent, i els pressupostos.

Aquesta falta de concreció no ha agradat els socis republicans que apostaven per vincular de manera més directe les tres cites al Parlament que haurà de superar el Govern, la qual cosa ha fet que tant des de l'executiu com des de JxSí s'hagi optat per posar l’accent amb més entusiasme sobre la vinculació entre els tres moments.

Un any del 27-S

La qüestió de confiança es planteja just quan s’ha complert un any de la celebració de les eleccions del 27-S, quan alguns ressorts clau del Govern comencen a ressentir-se de la tensió entre els socis del PDC i ERC.

La successió de conflictes des que s’ha posat en marxa el curs polític va provocar un debat la passada setmana en el si del grup parlamentari on, després de repassar alguns d’aquests episodis, els diputats van apostar per tancar files i evitar qualsevol imatge de divisió.

Tensions internes

No obstant, per més que el grup parlamentari s’esgargamella per mantenir una relació exemplar, el bloqueig de la política espanyola i la convocatòria electoral de la tardor de l’any vinent comença a impregnar la política catalana d’una flaire preelectoral que va calant en els partits.

Tot plegat es produeix en un moment de feblesa del PDC que, després del tempestuós congrés fundacional, encara no ha aconseguit ni tan sols apuntar-se en el registre de partits del ministeri de l’Interior. El PDC contempla de reüll Esquerra i la coordinadora del PDC, Marta Pascal, va parlar directament de “temptació” d’ERC d’escombrar els socis i reeditar un tripartit.

En les darreres hores la paraula consens i les crides a la unitat s’han repetit de manera incansable. El president de JxSí, Jordi Turull, va apel·lar ahir en un esmorzar al Fòrum Tribuna Europa a la unitat i al sentit de transcendència del moment per superar les diferències. “La politiqueria, el partidisme, l’afany de protagonisme, la filtració compulsiva... aniria molt bé que s’agafés un any sabàtic, si volem que vagi bé”. La portaveu del grup i secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va encarregar de presentar l’acte per deixar clar que el nucli dur del grup està compactat.

Damunt d’aquests fonaments construirà avui Puigdemont el seu discurs davant de l'hemicicle del Parlament.