El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, es van reunir ahir a la tarda per analitzar el darrer tram de la negociació dels pressupostos amb la CUP i perfilar els punts on buscar acostaments amb els diputats anticapitalistes, segons ha pogut saber El Nacional.

Fonts del Govern asseguren que "hi ha algun marge de negociació" en àmbits com Ensenyament i renda garantida, la qual cosa ha de permetre continuar en els propers dies "amb normalitat" les converses per aconseguir tancar els pressupostos i encarar el referèndum. La CUP, no obstant, ha situat també la negociació sobre l'IRPF com un dels elements clau i reclama incrementar la pressió fiscals en els trams superiors a 60.000 euros.

L'executiu ha volgut consensuar el discurs entorn a les converses amb els cupaires després que els darrers dies han sorgit veus assenyalant diferències estratègiques entre els socis de Govern. Dijous passat, el portaveu del secretariat de la CUP, Lluc Salellas, va demanar a Puigdemont que s'arremangui i va responsabilitzar Junqueras de les dificultats per tancar l'entesa.

IRPF

No obstant, el diputat republicà de JxSí Roger Torrent va assegurar ahir des del faristol del Parlament que el seu grup està disposat a abordar la política fiscal per llimar "desigualtats socials". "Val la pena estudiar totes les possibilitats d'un model fiscal que ajudi a redistribuir la renda dels que més tenen als que més pateixen", va afegir. Minuts més tard, en ser interrogada al respecte en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la consellera Neus Munté, va reiterar la voluntat de negociar les esmenes cupaires però va evitar concretar si estan disposats a abordar una pujada d'impostos.

Va ser en aquest marc que, al vespre, van celebrar Puigdemont i Junqueras la reunió per abordar i aplanar la negociació pressupostària. Com a conseqüència d'aquella cita, des del Govern s'insisteix que la "base" i "referència principals" de les negociacions ha de ser l'acord amb la CUP que va permetre tombar les esmenes a la totalitat a començaments d'octubre, atès que es considera que garanteix uns pressupostos "molt socials" i un "increment de recaptació en diversos àmbits", així com la celebració del referèndum, "l'objectiu clau d'aquest 2017".

L'executiu català subratlla l'excepcionalitat d'aquesta legislatura que va donar peu a la creació de JxSí, amb la seva "diversitat ideològica, i, per tant, assegura que destinarà "tots els esforços" a la realització del referèndum i la victòria del sí, per la qual cosa l'aprovació dels pressupostos es considera "instrumental".