El Govern comença una setmana decisiva -l’enèsima- per al procés. Aquest cop perquè haurà de comprovar fins a quin punt les tensions viscudes els darrers dies entre els dos socis principals de JxSí han acabat danyant la cohesió interna de l’independentisme. El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han abordat la situació, aprofitant la baixada de tensió que ha propiciat la Setmana Santa, per intentar taponar esquerdes.

Tot plegat després que la sortida a la llum d'una gravació de David Bonvehí pronosticant, en una trobada amb militants, un candidat autonomista si fracassa el procés, i la posterior acusació del PDeCAT atribuint la paternitat de la filtració a ERC, il·lustrés dijous passat fins a quin punt ha pujat la temperatura de les tensions internes entre els dos partits.

No era cap novetat, però la cruesa del xoc, impropi de la rivalitat política entre dos socis que comparteixen un projecte tan complex, i l’aparició pel mig d’una invocació a la Fiscalia va posar els pèls de punta al moviment independentista.

Aquest episodi es produïa la mateixa setmana que Puigdemont havia abordat la necessitat de tancar files al voltant del referèndum tant amb els seus consellers, com amb el Govern en ple i amb les forces que fan costat al procés. Plovia sobre mullat i, a més, el xàfec amenaçava de convertir-se en una perillosa riuada.

Per aquesta raó, el president i el vicepresident han aprofitat els darrers dies -inclòs ahir mateix- per abordar la situació, emparats per la discreció que atorga el parèntesi de vacances.

Tot i que des del PDeCAT s’insisteix que avui mateix Bonvehí abordarà amb els advocats del partit la situació provocada per la filtració de la seva intervenció davant militants al Bages, fons pròximes a aquesta formació apunten que el recurs a la Fiscalia serà finalment desestimat i que el compromís dels republicans d'obrir una investigació interna sobre la filtració podria servir per tancar l'afer.

Amb tot, la sortida d’aquesta situació requerirà moviments de més calat, segons fonts pròximes al Govern. Caldrà concretar algunes de les carpetes encara obertes del darrer tram del procés. Això hauria de servir d'empenta endavant per superar l’atzucac en què ha quedat encallada la imatge d’entesa entre els dos socis.

El camí estaria perfilat, segons algunes fonts, però encara no tancat, segons altres. A hores d’ara, els interessos contraposats entre els partits no són cap secret, però tampoc la inevitabilitat d’un acord que, en cas que no s'assolís, generaria una situació impossible d’explicar per a totes les parts implicades.