El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'exprimer ministre escocès Alex Salmond s'han trobat aquest dimecres a Londres. La reunió s'emmarca dins el segon viatge oficial de Puigdemont des que és president. Tots dos s'han trobat abans d'una entrevista conjunta que ha organitzat la Cadena Ser amb els dos polítics, i han analitzat els processos independentistes d'Escòcia i Catalunya.

Un dels detalls més curiosos de la jornada ha sigut el pin amb què s'ha presentat Salmond. A la imatge s'hi pot veure que lluïa una bandera escocesa i una estelada.

L'exprimer ministre d'Escòcia, i actual diputat al Parlament del Regne Unit, s'ha reunit amb Puigdemont una setmana després que el Partit Nacional Escocès (SNP) aconseguís uns molt bons resultats a les eleccions parlamentàries a Escòcia, tot i que es va quedar a dos diputats de la majoria absoluta. 

Salmond va liderar l'SNP fins al 2014, i va aconseguir que Escòcia pogués votar en un referèndum per la independència pactat amb Londres, el setembre d'aquell any. Per aquest motiu, el nacionalisme català té com a exemple el referèndum escocès, i critica que el president espanyol, Mariano Rajoy, no tingui la mateixa actitud democràtica que va tenir el primer ministre britànic, David Cameron. 

També aquest dimecres el president català mantindrà una trobada amb la comunitat catalana resident en el Regne Unit, en la qual participarà la presidenta de Catalans UK, Marina Falcó. Aquesta entitat va ser fundada el 1940 per exiliats catalans com Carles Pi i Sunyer i Josep Trueta.

Conferència sobre el procés

El president serà entrevistat dijous pel programa de la BBC 'This Week's World', i a la tarda impartirà una conferència sobre el futur de Catalunya a l'institut Chatham House. La conferència que farà duu per títol Dibuixant un camí cap a la independència de Catalunya, i tindrà lloc al laboratori d'idees Chatman House. Fundat el 1920, aquest laboratori d'idees ocupa la segona posició al rànquing mundial de think tanks de referència que estableix la Universitat de Pennsilvània (EUA). 

Contactes a la City

Divendres, últim dia del viatge oficial, Puigdemont visitarà la City, el districte financer de Londres. Concretament, hi visitarà les noves instal·lacions de Banc Sabadell. Ho farà acompanyat pel conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i del delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Josep Suárez. A més d'aquesta visita, Puigdemont també mantindrà "reunions de treball a la City amb diversos grups empresarials". La Generalitat, però, no ha precisat amb quines empreses ho farà.

Aquest és el segon viatge oficial del president. El primer va ser fa dues setmanes a Bèlgica, on es va reunir amb el ministre-president del Govern flamenc, Geert Albert Bourgeois, i amb els representants de Catalunya a la Unió Europea.

El viatge de Puigdemont a Bèlgica, però, es va saldar amb polèmica, ja que la Comissió Europea va assegurar que la Generalitat va demanar una reunió amb el president, Jean-Claude Juncker, i altres dirigents, que van ser denegades per problemes d'agenda, unes trobades que el Govern va negar haver demanat formalment.