En una tarda plujosa de dimecres, ha arribat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid. A Moncloa l'esperava el president en funcions, Mariano Rajoy, expectant, per les gèlides relacions entre les dues institucions. Rajoy ha regalat a Puigdemont el segon fascicle del llibre de Miguel de Cervantes, el Quixot, alhora que el president li duia un plec amb 46 punts. Però la "cordialitat i l'atenció" amb què ambdós asseguraven que s'havien escoltat, només ha servit per mantenir un diàleg en un atzucac, on, mentre sortia el sol, ningú no ha cedit ni un pam. 

Puigdemont, convençut del seu encàrrec, trencava el gel, parlant clar al president espanyol sobre les seves intencions. "Li he traslladat el full de ruta i li he dit que estic compromès amb convertir Catalunya en un Estat independent dins de la Unió Europea". "És un compromís que penso portar a terme", ha indicat Puigdemont a Rajoy, asseguts al sofà blanc de la Moncloa que té els finestrals al costat. És aleshores quan Rajoy no ha cedit ni un mil·límetre en els seus postulats.

Drets a decidir diferents

Ho afirmava el president espanyol a molts quilòmetres dels alts edificis del carrer Alcalà, on hi ha la Delegació de la Generalitat i on compareixia al mateix temps Puigdemont, envoltat del seu equip. "Catalunya és Espanya: defensarem aquesta posició que és la unitat", ha indicat Rajoy davant de la premsa a la mateixa sala del Consell de Ministres, on cada divendres es fa referència a les institucions catalanes.
 
La trobada ha durat deu minuts menys que l'entrevista que Artur Mas va mantenir amb Rajoy el 2012, a les beceroles del procés. És a dir, dues hores i vint minuts. Però Puigdemont s'ha mantingut ferm en tot moment, i ha entregat a Rajoy el seu discurs d'investidura, on feia constar tot allò que passa "pel mandat de les urnes del 27 de setembre". Rajoy també ha parlat d'imperatius, però d'uns altres: "Farem complir la llei perquè sense llei no hi ha democràcia". Com si volgués tornar-li la moneda, el president interí ha recordat al català que la Generalitat ha presentat "49 recursos sobre lleis del govern espanyol", d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. 
 
En un moment donat, ha aparegut l'autodeterminació, que cap dels dos interpreta igual. "Li he dit que si en aquest camí pot fer cas a la trucada de Catalunya, estem disposats a parlar sobre una consulta pactada amb l'Estat perquè els catalans donin la seva opinió", ha proposat Puigdemont. A això, Rajoy ha respost que dret a decidir sí, però "del conjunt dels espanyols". 
 
El gironí ha constatat que el gallec "estava en profund desacord i en les antípodes" del seu pensament polític. "Bé, no els adreço res de nou", ha indicat davant el faristol de la Delegació de la Generalitat a Madrid. 

 

Reunió entre vicepresidents

El president català tenia el to solemne davant dels periodistes, i seriós. En un escenari preelectoral com el que viu l'Estat espanyol, ha comentat que Rajoy ha acceptat celebrar una reunió la setmana vinent, entre el vicepresident Oriol Junqueras, i la seva homòloga en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. "La reunió entre Junqueras i Santamaria ha de monitorar la voluntat real d'arribar a acords al marge del procés", ha confessat Puigdemont.

Concretament, aquestes trobades haurien de satisfer "un reguitzell de propostes concretes, qüestions que vénen de lluny", ha dit el màxim representant de la Generalitat. Són la carpeta dels 46 punts, com avançava El Nacional. "el doble que els 23 del president Mas", ha explicat el mandatari català, davant l'atenta mirada de dirigents polítics com Joan Tardà, Francesc Homs i el delegat Ferran Mascarell, que l'acompanyaven. L'esperança del representant de la Generalitat és present. "A curt termini espero que hi hagi un calendari de treball entre aquests equips tècnics", ha explicat als periodistes. 

Els punts concrets

Rajoy creu que hi haurà eleccions, de manera que sí, almenys farà que sembli que es restableix el diàleg en un moment d'hores baixes pel PP català. Les demandes de la Generalitat passen per permetre "mesures urgents per pal·liar els subministraments energètic i habitacional". El Govern vol tenir capacitat per impulsar la llei de pobresa energètica, fins ara tombada pel Tribunal Constitucional. El president també ha reclamat allò que li pertoca a les arques catalanes, "pagaments pendents", com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Ara bé, tot no ha estat diàleg de sords o acords, sinó que han aparegut també alguns retrets. Puigdemont ha demanat a Rajoy que s'aturi "la judicialització política". "Li he expressat que és un error de perseguir idees a través de jutjats, per expressar una opinió política, i que és un greu error l’abús de recursos, i com va ser un gran error enviar Homs, Ortega, Rigau i Mas als tribunals", ha dit amb contundència. 

Rajoy s'hauria mostrat disposat a estudiar aquestes qüestions, per bé que ha deixat entreveure que un govern en funcions difícilment les pot impulsar. Tanmateix, Puigdemont s'ha plantat i ha constatat que la gent "no pot esperar més i no hi entén de governs en funcions" i ha remarcat que mentre Espanya no té executiu, els catalans "anirem fent amb bon to, diàleg i treballant pels ciutadans, construint estructures d'Estat que ens permeti tenir un Estat independent".

Això sí, "si mai algú té interès a asseure a taula, sempre hi tindrà un plat parat, però mentrestant anirem passant", ha dit el president a la capital de l'Estat, a Madrid, en el centre de la meseta, la terra del Quixot.