El president, Carles Puigdemont, analitza en aquests moments amb els membres del consell executiu l'anunci del president espanyol, Mariano Rajoy, que demanarà al Senat la posada en marxa de l'article 155 de la Constitució per liquidar el Govern. El president compareixerà a les nou del vespre per fer una declaració institucional. Prèviament, i trencant el que és habitual, Puigdemont participarà en la manifestació convocada aquesta tarda a Barcelona per les entitats sobiranistes en protesta de la detenció dels presidents d'Òmnium i l'Assemblea, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Mentre Rajoy feia el seu anunci, posterior a la reunió extraordinària del consell de ministres, al palau de la Generalitat hi havia ja una part del Govern, així com els actuals portaveus de l'Assemblea i Òmnium, Sebastià Alcoberro i Marcel Mauri. També estaven al palau el president i la portaveu de JxSí, Lluís Corominas i Marta Rovira, que han abandonat la seu del Govern amb posat molt seriós i sense fer declaracions tan bon punt ha finalitzat la intervenció pública del cap de l'executiu espanyol.

De moment, la primera i única reacció d'un membre del Govern ha estat la del vicepresident, Oriol Junqueras, que ha cridat a defensar "la democràcia i els drets cívils i polítics". "Ens hi trobarem!" ha afegit en una crida a participar a la manifestació d'aquesta tarda a Barcelona que ha acompanyat del cartell de la convocatòria.

A la plaça Sant Jaume l'expectació mediàtica ha estat màxima durant tot el matí, amb les càmeres de televisió arrenglerades per desenes competint per l'espai amb els grups de turistes que segueixen desfilant plàcidament i els casaments que es van succeint a l'Ajuntament.

Seguirà ampliació