El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest vespre, en els actes de celebració del 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, que el Govern es proposa presentar una candidatura per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern. "El Govern de Catalunya està convençut que estem preparats per presentar una candidatura per organitzar uns Jocs Olímpics d'hivern al nostre país i projectar-nos novament al món a través de l'esport", ha assegurat el president.

Puigdemont, que ha volgut tenir un especial record per a l'aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, ha subratllat que els jocs "van ser de tots", i ha atribuït el seu èxit al fet que "societat i administracions van anar totes a l'una". "El diàleg i les complicitats van permetre aconseguir l'objectiu sense retrets i sense imposicions", ha apuntat.

El president de la Generalitat ha destacat la "potència esportiva de la Catalunya d'avui" i ha remarcat que la seva organització demostra que aquest país "si es proposa una cosa la pot aconseguir". En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que Catalunya està preparada per presentar candidatura per acollir uns jocs d'hivern, i així projectar els catalans "de nou al món a través de l'esport".

Pel president, aquells Jocs “van fer realitat l’anhel olímpic de la ciutat i, per extensió, d’un país, Catalunya, que sempre ha estimat l’esport”, i van suposar des de canvis en la fesomia urbanística de Barcelona, fins a la creació de programes específics de suport a l’esport d’elit o la remodelació i nova construcció d’instal·lacions esportives arreu del territori. Per això, considera que sense la celebració dels Jocs “no s’entendria la potencia esportiva de la Catalunya d’avui”. Puigdemont ha volgut acabat la seva intervenció dirigint-se a les persones que van fer possible la celebració “dels millors Jocs de la història”.

torxa olimpica dos laura gomez

Colau recorda Maragall

En la seva part del discurs, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha constatat que els jocs van ser un "èxit compartit, una gran suma de voluntats que demostra que quan hi ha voluntat, quan hi ha diàleg, quan hi ha cooperació i lideratge ciutadà, els projectes surten i poden ser imparables".

L'alcaldessa ha dedicat part del seu discurs a reconèixer l'impuls decisiu de Pasqual Maragall, "algú que disposava d'un lideratge excepcional, que va veure més enllà d'on altres veien, que va preservar on altres haguessin abandonat". "Ho va fer amb generositat, anteposant l'interès general i generant un moviment al seu voltant cada cop més ampli i transversal. Aquest motor té un nom i un cognom: Pasqual Maragall", ha constatat.

Colau ha donat les gràcies a Maragall pel seu "coratge i determinació". "Per haver-nos fet somiar, per haver-nos transmès el teu amor per la ciutat. T'estimem i ens sentim molt orgullosos que hagis estat el nostre alcalde", li ha dit.

El Rei aposta per la unitat

Per la seva banda, el Rei ha tornat a apostar, com ja ha fet a l'acte d'aquest matí, pel "respecte" i la "unitat" dels espanyols. Sense cap referència explícita al procés, Felip VI ha demanat que l'esperit olímpic "transcendeixi els Jocs i l'esport" i ha demanat que "tot el que Barcelona va demostrar al món —concòrdia, respecte i unió—, ha de seguir inspirant sempre els nostres valors i els nostres comportaments". 

En un discurs que ha combinat el català i el castellà, el Rei ha assegurat que els Jocs de Barcelona van ser un motiu d'orgull per tot l'Estat. "Tot Espanya mirava Barcelona amb confiança. Tot Espanya es va sentir orgullosa d'aquesta ciutat", ha assegurat Felip VI. En aquest sentit ha afirmat que l'experiència olímpica va omplir tothom "d'un sentiment de fraternitat i universalitat", i feia ser conscients a tots de les seves arrels i les seves respectives maneres d'entendre la vida.

Felip VI, que va ser el banderer d'Espanya en aquells Jocs, també ha subratllat que aquest esdeveniment va ser possible "gràcies a l'esforç conjunt i la feina compromesa, generosa i solidària de tots".

El Rei ha estat l'últim a intervenir en un acte que ha obert l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en el qual han participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el del Comitè Paralímpic Internacional, Philip Craven, i el de l'Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach.

Després dels discursos s'ha encès una torxa que diversos relleus han portaran fins la plaça de Catalunya, on s'ha celebrat una festa ciutadana amb projeccions i actuacions musicals, entre les quals la de Los Manolos.