El president Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts que tenir un exèrcit és "absolutament indispensable" per a una Catalunya independent.

En un xat amb ciutadans via Facebook Live, ha destacat que "els exèrcits, les polítiques de defensa, són absolutament indispensables per al combat global" com s'ha vist amb els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona).

"Es necessita esforç, es necessita intel·ligència militar i recursos per fer front als atacs de les guerres modernes", i Catalunya ha de defensar-se, i també sindicar-se amb altres exèrcits si és necessari per combatre amenaces, ha afegit.

També ha avisat que Catalunya és un territori exposat a atacs: "No hem de tenir complexos, hem de tenir una política de defensa moderna, democràtica i homologable a la de les nacions aliades".

El projecte de llei de transitorietat jurídica no fa referència a un exèrcit i deixa la decisió en mans de l'Assemblea Constituent, encara que la norma sí que preveu expulsar l'Exèrcit espanyol durant el període de transició si guanyés el 'sí' l'1-O.

Adeu sis mesos després de l'1-O

El president també ha assegurat que com a màxim deixarà el seu càrrec quan es convoquin les eleccions constituents —que el projecte de llei de transitorietat preveu com a màxim sis mesos després de l'1-O si guanya el 'sí'— i s'ha descartat com a futur candidat.

Puigdemont sempre ha defensat que no vol repetir com a president i sempre s'ha descartat com a candidat del PDeCAT, com ha reafirmat aquest dimarts. "Jo no seré en aquest pas com a president", ha dit en al·lusió a la fase posterior del procés: eleccions constituents i després creació d'una Assemblea que redacti una constitució.

Si guanya el 'no', Puigdemont deixaria de ser president molt abans, ja que —com ja havia anunciat— convocarà eleccions autonòmiques, "entre 40 i 60 dies" després del referèndum.

El sopar de Junqueras i Iglesias

Puigdemont ha celebrat que el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, sopés dissabte amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias: "Ens agradaria tenir més (trobades) amb actors de la política espanyola". El president ha respost a una pregunta sobre el sopar de dissabte després d'assistir a la manifestació contra el terrorisme a Barcelona.

"Me n'havia informat prèviament i té tot el dret del món a menjar amb qui consideri oportú", ha dit. Puigdemont ha assegurat que els polítics que defensen el referèndum de l'1-O "han d'intentar parlar" amb totes les persones que puguin per aclarir els seus dubtes sobre el full de ruta del Govern.

Ha concretat que aquestes trobades han de servir per respondre dubtes que puguin tenir actors de la resta d'Espanya, i confia que Iglesias va traslladar les seves inquietuds a Junqueras i que ell les va resoldre, com el mateix president ha fet en altres trobades, segons ha dit.