El president, Carles Puigdemont, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han començat aquest matí la visita als EUA, tot i que el seu equip manté encara ara una forta discreció sobre els contactes institucionals que té previst mantenir, per escapolir-se del boicot de l'Estat.

La previsió és que el president visiti demà a Washington centres legislatius, però ha evitat concretar qui seran els seus interlocutors, conscients de les pressions del ministeri que repetidament han frustrat trobades previstes als viatges oficials.

Fins i tot les entrevistes periodístiques es mantenen amb la màxima discreció i la premsa que segueix la visita va sent informada de l'agenda en el darrer moment.

Fins ara, ningú de l'ambaixada espanyola acompanya la delegació catalana, que ahir va aterrar a Boston i avui ha començat l'agenda oficial. Això no ha evitat, però, que el president fos rebut als EUA amb el protocol propi d'una autoritat pel que fa als tràmits d'accés al país.

Explicar el procés

En declaracions als periodistes, el president ha deixat clar que el seu objectiu no és recollir suports, sinó explicar el procés. “Estem en fase més de coneixement que reconeixement. Explicar-nos.”, ha assegurat.

“Allà on hem anat fins ara hem comprovat que hi ha interès. No prejutja res, ni suport ni adhesió a la nostra causa. Però allà on hi ha interès, nosaltres intentem satisfer-lo. Ens agradaria que que hi fos a tot arreu aquest interès, sobre tot començant per l’estat espanyol”, ha afegit.

Conferència a Harvard

Aquest matí, el president ha visitat a Boston el Cambridge Innovation Center (CIC). Allà la delegació catalana ha mantingut una reunió amb el CEO del Center, Tim Rowe, i investigadors catalans que treballen des d'aquesta entitat o el MIT: el director d'operacions a Vedanta Biosciences; Ana Maiques, CEO de Neuroelectrics, i Miquel Martí, CEO a Barcelona de Tech City.

A la tarda, té previst una conferència Catalunya, today and tomorrow al Center of European Studies de la Universitat de Harvard.