La conferència del president, Carles Puigdemont, a la Universitat de Harvard no ha estat precisament una passejada. La presència entre els ponents d'un exdiputat del PP i professor a Harvard, José María Beneyto, o les referències d'un estudiant espanyol a l'okupació aquest dilluns de la seu del PP de Barcelona per part de la CUP han introduït moments de major tensió.

Beneyto ha retret al president que en el dibuix que havia fet de la situació espanyola era tot blanc o negre i que tot el que sona a Espanya ho pintava fosc. "Un quadre tan negre que no m'he pogut identificar amb res", ha assegurat a més d'acusar l'independentisme d'haver polaritzat i dividit la societat en dos.

Beneyto, a banda de professor visitant de Harvard, és exdiputat del PP per Cuenca. Això ha provocat que fins i tot una persona entre el públic, un professor nord-americà d'estudis ibèrics del Trinity College, li hagi recordat el seu perfil polític i li hagi preguntat sobre el nacionalisme espanyol, i per qüestions concretes com el paper de l'exministre Jorge Fernández Díaz al ministeri d'Interior. Un punt, aquest darrer, que Beneyto ha desestimat respondre per considerar que no venia al cas.

Precisament, va ser aquest mateix professor qui va protagonitzar un cara a cara similar amb l'expresident Artur Mas quan va visitar la Harvard Kennedy School per pronunciar una conferència el passat mes de març.

Okupació del PP

Una de les primeres intervencions, un espanyol estudiant a Harvard, ha denunciat atacs a símbols espanyols a Catalunya. S'ha referit en concret a l'okupació per part de la CUP de la seu del PP, aquest dilluns a Barcelona o la crema de banderes a la UAB. "Quin pla hi ha per protegir la identitat d'aquesta gent en una Catalunya independent?", ha demanat.

El president ha insistit que no hi ha un conflicte a Catalunya, que la gent s'ha manifestat pacíficament i sense incidents durant anys, i que els incidents que s'han produït han afectat tots els àmbits, però en cap cas representa la majoria de les dues posicions.

"El grup que ha atacat la seu del PP és el mateix que va atacar el meu partit i jo he rebut amenaces de mort. Ni les compto. No cal confondre el que són incidents condemnables amb el desig de la gent de respectar l'opinió dels altres", ha advertit.

Resposta d'Espanya al RUI

Les preguntes s'han referit a les condicions en què s'ha de celebrar el referèndum, a la permanència a Europa d'una Catalunya independent o a qüestions concretes com el tracte fiscal, però també si està preocupat per la resposta que pot tenir per part de l'Estat espanyol un referèndum unilateral.

"Espero que Espanya tingui un comportament democràtic i reconegui que és un problema real", ha respost Puigdemont tot assegurant que sovint ha de respondre aquesta qüestió.

Una estudiant americana ha precedit la seva intervenció amb un agraïment, en català, al Govern pels diners que destina a Harvard per impartir ensenyament del català.

La conferència s'ha desenvolupat enmig de problemes d'organització provocats, entre d'altres qüestions per l'aforament de la sala on només hi cabien 85 persones, la qual cosa ha obligat la premsa a seguir l'acte des d'una sala annexa. Puigdemont ha fet la intervenció en anglès però ha respost les preguntes en català.