El president, Carles Puigdemont, ha admès que el seu Govern troba "molt a faltar" l'esperit olímpic que l'any 92 va fer possible que governs molt diferents arribessin a acords. "L'esperit olímpic seria avui el referèndum pactat per un projecte que transcendeix generacions", ha assegurat.

Puigdemont responia així a una pregunta del president del grup de JxSí, Lluís Corominas, i ha recordat les llums que va tenir els Jocs, però també les ombres que van quedar ocultes per una "autocensura" provocada per la pax olímpica. Entre aquests aspectes obscurs, n'ha destacat les tortures contra independentistes, que posteriorment va comportar una condemna contra l'Estat espanyol per no investigar les denúncies, i "la indolència absoluta davant la transformació urbanística que va obrir la porta a l'especulació amb un control no suficient".

Prèviament la pregunta de la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, tirant en cara al president que no comparegui al Parlament per parlar de corrupció, ha provocat una referència de Puigdemont a l'entrada de la Guàrdia Civil a la Cambra la passada setmana.

"Vaig pensar: finalment ha entrat la Guàrdia Civil a demanar les actes de compareixença de tots els que han vingut a explicar les corrupcions que hi ha a la policia de l'Estat que s'ha explicat a la comissió d'investigació. Finalment han vingut a demanar tota la documentació escandalosa i vergonyosa de gent que ha vingut aquí a explicar amb pèls i senyals de quina manera ha fet niu la corrupció a l'estructura del ministeri d'Interior", ha explicat Puigdemont per afegir tot seguit que "tristament" no va ser així sinó que es pretenia "contribuir a un xou". "Col·laboració tota, transparència tota, ara col·laboració per participar en xous, cap ni una", ha advertit.

Arrimadas ha retret que el seu grup ha demanat set cops la compareixença de Puigdemont per parlar de corrupció i ha acusat ERC de convertir-se en un "xollo" que bloqueja les compareixences i les comissions d'investigació.

Puigdemont ha retret a la líder de Ciutadans que utilitza la corrupció per fer "focs artificials". "A aquesta frase li falta una altra: volvemos después de la publicidad", ha retret el president que ha acusat la diputada taronja d'acabar de fer un "espot electoral" que no es correspon amb la labor que pertoca al Parlament.