El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha cridat l'empresariat a trencar "l'statu quo" amb l'Estat "per supervivència", perquè l'única alternativa al procés "és la decadència". Ho ha dit aquest dijous en la clausurara del primer acte del cicle de conferències 'Els empresaris volem saber', organitzat pel Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya, que ha tingut lloc a Girona.

En el seu discurs, Puigdemont ha subratllat que quan l'executiu espanyol boicoteja missions empresarials -en referència al viatge al Marroc amb empresaris catalans i flamencs- o no inverteix en infraestructures -en clara referència al Corredor Mediterrani-. "S'està posant trampes a ell mateix i no al procés", ha defensat Puigdemont, que ha afegit que l'Estat fins i tot "abandona les empreses que no volen la independència".

Per aquest motiu, el president ha instat el sector econòmic a girar els ulls cap a Europa i a confiar en el seu "pragmatisme", avançant que la Unió acollirà una Catalunya independent. Per Puigdemont, aquesta és "una qüestió de supervivència". 

El president ha centrat la seva explicació a criticar l'actitud del Govern d'Espanya pel que fa a Catalunya i, posteriorment, ha donat arguments sobre la viabilitat de la independència. En aquest sentit, Puigdemont ha presentat diverses dades, per defensar l'empenta econòmica de l'Estat propi i ha insistit que el procés actua com a revulsiu a l'hora d'atraure inversions estrangeres.

Puigdemont ha destacat que, "en ple procés (sobiranista), creixen les inversions" i ha qualificat de "falsedat" els pronòstics que apunten al fet que les espanta. En aquest sentit, Puigdemont ha explicat també que el 37,3 per cent de les vendes van tenir com a destinació la resta del mercat espanyol, però que les altres van ser "a la resta del món" en el que considera una tendència.

La jornada amb els empresaris ha servit per comprovar que la seva principal preocupació té a veure amb la internacionalització de les companyies i la continuïtat en la Unió Europea, així com la dels acords bilaterals que Espanya manté amb altres Estats. La inauguració ha correspost a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha transmès als responsables d'empreses reunits que són clau "per construir el nou país que es necessita".