El candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest matí en una roda de premsa a l'ACN a través de videoconferència que si la voluntat dels catalans és que sigui president, no hi haurà "pla B", si guanya les eleccions i és investit será al Palau de la Generalitat. Ha assegurat que els demòcrates no acceptarien que aquestes eleccions fossin "un simulacre" i que, si després de tot el que s'ha fet amb l'aplicació del 155 i l'empresonament i exili del Govern, persisteix la voluntat dels catalans i l'Estat no és capaç de dialogar, "el sistema espanyol s'haurà col·lapsat". "Què pesarà més, els vots o les manilles del 155?", ha qüestionat.

"Qui perdi les eleccions s'haurà de posar al servei del Govern legítim de Catalunya", ha advertit el president. En aquest sentit, també ha inclòs la retirada de les acusacions contra els membres del Govern. "Aquí no hi ha rebel·lió ni conspiració. El fiscal general de l'Estat haurà d'actuar en conseqüència. No hi ha dret que el vicepresident estigui a la presó. És un cas inexistent. No hi ha delicte. No és un cas penal. Situem la resolució del conflicte en els seus termes, que són polítics. Per què els fa tanta por la política?", ha reclamat.

El president no ha aclarit si té intenció de tornar per ser investit en qualsevol cas, tot i que ha acceptat que potser sí que valdria la pena "córrer el risc" d'anar a la presó si això serveix per fer evident la contradicció que representa ser escollit a les urnes per unes idees que després el porten a la presó.

Amb tot ha reconegut que "hi ha moltes maneres de tornar". "Hem de fer-ho sempre de la manera més eficaç", ha reblat.

"Si respecten el resultat, tornarem", ha assegurat en diferents ocasions, per la qual cosa ha insistit a reclamar el compromís que acataran els resultats o, en cas contrari, com ho pensen impedir. Amb tot, ha reconegut que la investidura no es pot fer ni a Brussel·les ni a la presó, sinó al Parlament, i que cal estar en llibertat tant per ser investit com per exercir.

República dels fets

Puigdemont ha apostat per mantenir la via del diàleg, sense límits, però també ha assegurat que s'ha passat per "una fase de República de proclamació" i ara s'entra en una "República dels fets".

El candidat ha rebutjat parlar d'unilateralitat, que ha atribuït a l'Estat, i ha recordat que la majoria dels catalans volen negociació i diàleg. "Que la nostra fermesa no ens faci desviar ni un minut de la metodologia del diàleg", ha reclamat.

El president s'ha mostrat crític amb l'actuació de la justícia espanyola, que ha contrastat amb el funcionament de la belga d'on no s'ha filtrat ni una sola de les dades que han aportat durant les seves declaracions, i en particular amb la gestió que ha obligat a retirar l'euroordre amb què el van perseguir. Pel que fa a l'actuació del Suprem, que ha volgut ampliar la investigació a les formaciones que impulsen l'independentisme, ha denunciat el fet que es vulgui perseguir les cúpules dels partits per haver defensat el seu ideari "de manera legal i per vies democràtiques i pacífiques".

Puigdemont s'ha mostrat satisfet pel funcionament de la candidatura que encapçala, que ha descrit com un projecte que "ha madurat molt de pressa" i que mostra una "molt bona tendència", de la qual cosa interpreta que han estat capaços d'interpretar el sentiment d'una part important de la població.