El president, Carles Puigdemont, assistirà dissabte a la presa de possessió del lehendakari, Iñigo Urkullu, a Gernika, convidat pel cap de l'executiu basc.

Urkullu ha estat investit lehendakari aquest matí en segona votació al Parlament basc, després que dilluns va tancar un acord amb el PSE d’Idoia Mendia. Dissabte prendrà possessió en una cerimònia davant l'arbre de Gernika, que representa els drets històrics dels bascos.

Dret a decidir

Amb la seva presència, Puigdemont vol subratllar la normalitat institucional, segons fonts del Govern, però també el fet que, malgrat les diferències, nacionalistes bascos i socialistes han tancat un acord en què aposten per avançar en el dret a decidir.

L’acord entre penebistes i socialistes recull “el reconeixement d’Euskadi com a nació” -tot i que puntualitza explícitament que ha de ser dins la legalitat constitucional- i la possibilitat de debatre el dret a decidir. Així mateix, preveu qüestions com l’acostament de presos d’ETA o la reforma de l’Estatut en vuit mesos.

Urkullu va ser un dels primers líders estatals que va felicitar Puigdemont després que va ser investit en el càrrec el 10 de gener passat. De fet, l’endemà que el president de la Generalitat va explicar en una entrevista que no havia rebut la trucada de cap representant institucional estatal, el lehendakari el va telefonar i li va explicar que, per error, la seva felicitació s’havia adreçat al Parlament, en comptes d’enviar-la al Govern.