_MG_7985

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat avui als seus consellers “lleialtat”, els ha convidat a fer el que calgui per explicar l'acció de Govern i els ha instat a “fer les coses el màxim de bé”.

“No renunciem a res”, ha emplaçat dirigint-se directament als membres del seu Executiu en el breu discurs que ha seguit l'acte de presa de possessió al Saló Sant Jordi.

Prèviament, un rere l’altre, els consellers han anat prenent possessió del seu càrrec, començant pel vicepresident Oriol Junqueras, seguit de Neus Munté i Raül Romeva. “Prometeu complir fidelment d’acord amb la llei l’obligació del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya”, ha estat la fórmula que s’ha repetit fins a tretze vegades.

Amb la cortina negra que amaga el retrat del Rei Joan Carles amb un Felip adolescent com a teló de fons, han anat desfilant els consellers davant l’atenta mirada dels membres del Govern sortint.

El president els ha pres el jurament a mesura que el secretari del Govern, Joan Vidal, anava llegint els noms. A la seva dreta, l’expresident Artur Mas i la presidenta del Parlament Carme Forcadell han estat els primers a felicitar els nous membres del gabinet català.

És el primer cop que el president sortint està present en la presa de possessió del nou Govern. Es tracta d'un gest molt significatiu d'una banda, perquè il·lustra el compromís expressat per Mas en renunciar a la presidència de mantenir un paper polític en el procés en marxa. De fer un pas a un costat més que no un pas enrere. D'una altra, pel fet que el Govern que avui ha pres possessió és el que ell va dissenyar en els acords amb Junts pel Sí.

Repeteixen, a proposta de CDC, Munté, Jordi Jané (Interior), Meritxell Borràs (Governació) i Santi Vila (que canvia Política Territorial per Cultura). S’incorpora al Govern el coordinador general de CDC, Josep Rull (Política Territorial) i Meritxell Ruiz (Ensenyament) i assumeix una cartera tot i que era al gabinet com a secretari de l’Executiu, Jordi Baiget (Empresa i Coneixement).

A proposta d’ERC, han entrat, a banda de Junqueras i Romeva, Meritxell Serret (Agricultura), Dolors Bassa (Treball),  Toni Comín (Salut) i Carles Mundó (Justícia).

A diferència de l’acte de presa de possessió del president que es va fer dimarts, molt més protocol·lari, avui el saló Sant Jordi estava atapeït de familiars dels nous membres de l’Executiu. Se sentien veus de nens, que avui eren al Palau, entre d’altres els fills del vicepresident Junqueras.

En el discurs, Puigdemont ha volgut agrair la feina feta pels consellers sortints. “Heu aguantat molt bé el tipus”, els ha reconegut: “heu patit molt”.

“Han estat temps molt difícils heu hagut d’explicar coses no sempre agradables”, ha reconegut.

Als entrats els ha recordat el “gran honor” que representa la funció de consellers i els ha aventurat: “ho fareu molt bé i jo en seré testimoni”.

En acabar el parlament, els nous consellers s’han fet la primera foto de família plegats davant el Sant Jordi de la galeria gòtica. Durant una estona han departit amb amics i familiars amb els quals s’han fotografiat al pati dels tarongers.

Tot seguit ha començat la primera reunió de Govern on s’hauran de nomenar els secretaris generals. I, tot seguit, els traspassos de cartera, començant per Munté que ha fet el traspàs de la vicepresidència a Junqueras en el despatx de vicepresidència que hi ha al Saló Sant Jordi.