El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, complirà “el seu compromís” de reunir-se amb el vicepresident de l’Executiu català, Oriol Junqueras.

Puigdemont ha insistit en una entrevista a Radio 4 en aquesta trobada després que Sáenz de Santamaría es reunís la passada setmana amb els líders de C’s i del PSC, Inés Arrimadas i Miquel Iceta.

Aquesta possible trobada entre Junqueras i Santamaría es faria després de la carta que el vicepresident va enviar el passat 21 de novembre i en què el republicà formalitzava la invitació per reunir-se a Barcelona amb Santamaría.

La missiva explicava les demandes del Govern de la Generalitat i també apuntava l’escassa inversió de l’Estat a Catalunya i “l'incompliment de compromisos”.

Sobre la possibilitat que hi hagi factors que avancin el referèndum com la inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Puigdemont ha explicat que “hi pot haver factors que ens portin a ajustar el calendari”. 

Defensa dels Mossos i Jané

Puigdemont ha assegurat que “no veu motius” per la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané, tal com demanaven aquest dilluns diversos membres de la CUP, sinó que hi ha motius per fer costat al conseller i als Mossos, que compleixen la seva feina, i ha demanat no barrejar “les detencions amb els pressupostos”.

Al mateix temps, Puigdemont ha coincidit amb els cupaires que no s’ha de criminalitzar ningú per la llibertat d’expressió. “No ha de passar res perquè algú cremi una foto o una bandera, la que sigui”, ha afegit.

El president de la Generalitat ha defensat que en el trànsit cap a un Estat independent s’han de donar les “màximes garanties” i s’ha de fer “amb les regles del joc de la comunitat internacional a la qual es vol pertànyer”.

Puigdemont ha separat l’actuació dels Mossos del debat dels pressupostos. “Voler intentar fer veure que hi ha altres factors que no tenen res a veure amb el debat pressupostari i que acabaran determinant el destí dels pressupostos no és ajustat al que crec que passarà”, ha conclòs.

Puigdemont ha assegurat que la majoria de ciutadans demana que es faci un país nou “amb bases sòlides i amb rigor”, en el qual hi hagi responsables que governin i que assumeixin les seves responsabilitats. Davant les crítiques de la CUP per la detenció dels Mossos dels investigats per cremar fotografies del Rei perquè vagin a declarar, el president de la Generalitat ha demanat no barrejar les coses.

D’una banda, el president està d’acord amb la CUP en el fet que no s’ha de criminalitzar ningú per una qüestió de llibertat d’expressió i que ningú ha de respondre davant d’un tribunal per això ni tampoc un autocar ha de ser retingut per la policia, en referència als fets que han passat aquest matí amb l’autobús de membres de l’esquerra independentista que es dirigia cap a l’Audiència Nacional, on aquest matí han de declarar els investigats.

Però, segons ha remarcat Puigdemont, hi ha un altre pla que fa referència a “fer les coses bé” en el trànsit cap a un Estat independent. Un trànsit que “no és senzill” i que és observat des de la comunitat internacional.

En aquest context, ha defensat la importància de fer el trànsit amb les màximes garanties i complint les regles del joc de la comunitat internacional. “Quan tinguem la llei de transitorietat jurídica aplicarem allò que contempli la llei”, ha afegit.

El president ha volgut separar l’actuació dels Mossos del debat dels pressupostos assegurant que “directament no té res a veure”. De fet, creu que la discrepància amb la CUP per les detencions no acabarà determinant el destí dels pressupostos del 2017, que la setmana que ve se sotmetran al debat de les esmenes a la totalitat.