El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aplaudit que Europa hagi "plantat cara" a Espanya i hagi criticat la reforma del Tribunal Constitucional (TC) impulsada per Mariano Rajoy. "Una gran notícia: Europa, per primera vegada, planta cara a Espanya", ha sentenciat Puigdemont des de Twitter.

La Comissió de Venècia, organisme del Consell d'Europa, considera que les esmenes a la Llei Orgànica del Constitucional "no contradiuen les normes europees", però afegeix que "Espanya n'hauria de millorar algunes", en referència a la capacitat de destituir a un president autonòmic. En aquest sentit, la Comissió recomana a Espanya no atribuir al TC el poder d'inhabilitar un càrrec electe si no compleix les seves resolucions. Segons la seva opinió no vinculant, aprovada ahir a Venècia (Itàlia) i difosa aquest dissabte parcialment, "hauria de reconsiderar-se" el fet que el TC executi les seves pròpies sentències amb l'objectiu que aquest tribunal es percebi "com un àrbitre neutral, com un jutge de les lleis".

Fonts del Consell d'Europa han assenyalat que la Comissió de Venècia té pendent encara l'opinió sol·licitada pel Govern respecte a la possibilitat d'aplicar els articles 155 i 116 de la Constitució espanyola per fer front al procés de Catalunya. Aquests articles fan referència a les mesures necessàries per obligar una comunitat autònoma al compliment forçós de les seves obligacions constitucionals i a les circumstàncies per decretar els estat d'alarma, excepció i setge.

En Comú Podem

El portaveu de Justícia d’En Comú Podem, Jaume Moya, ha assegurat que el Consell d'Europa ha confirmat el que el seu partit feia molt temps que reclamava sobre la reforma del Tribunal Constitucional (TC): “La reforma imposada, per urgència i en solitari va tenir un caràcter desvergonyidament polític i electoralista”. Moya ha afegit que aquestes reformes converteixen el TC “en una eina política més d’imposició dels seus criteris per part de l’Executiu”, i ha insistit que reformes d’aquestes característiques “impedeixen trobar una solució als problemes” de la societat espanyola.

En Comú Podem ha instat el govern espanyol a atendre les denúncies de l’informe del Comitè de Venècia i “despolititzar el TC i restaurar la separació de poders públics”.

Albiol defensa la reforma del TC

Per la seva banda, el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha assegurat que respecta l'informe de la Comissió de Venècia sobre les esmenes a la Llei Orgànica del Constitucional, però ha insistit que l'esmentada reforma "és una garantia per al compliment de les sentències".

En concret, García Albiol també ha recordat que la reforma que va portar a terme el govern de Mariano Rajoy "no és exclusiva d'Espanya", sinó que "altres països europeus disposen de mesures semblants per fer complir la llei, com és el cas d'Alemanya i França". "Respectem l'informe, però estem tranquils", ha afegit en la roda de premsa que ha ofert a Barcelona després de ser proclamat candidat a la presidència del PPC.