El moment polític que viu Catalunya ha marcat de manera intensa l'acte institucional que s'ha celebrat aquest vespre al Born amb motiu de la Diada. No només per la temàtica escollida damunt l'escenari, Els drets humans, per la democràcia i la llibertat, que ha atorgat un to altament reivindicatiu a la convocatòria, sinó també per l'ambient que envoltava aquest vespre l'esplanada. El president Carles Puigdemon ha estat acollit amb ovacions, mentre que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha hagut de sentir el "volem votar" entre el públic que esperava fora de l'acte. 

Puigdemont, que ha arribat a peu des del Parlament i ha sopat a una taverna al costat de l'esplanada, ha tingut oportunitat de recollir mostres de suport de la gent que passejava pel Born, que li han dedicat crits de "president" i "independència". Per la seva banda, l'alcaldessa Colau, que ha arribat acompanyada del tinent d'alcalde Jaume Asens, ha estat rebuda amb el "volem votar" de les persones congregades al voltant de la zona reservada per a convidats i autoritats. Ha estat un clam breu però fort en un moment en què Barcelona encara no ha deixat clar si accepta cedir els locals per a la votació de l'1 d'octubre.

Entre els assistents a l'acte, organitzat pel Govern i el Parlament, hi havia també la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, així com els responsables dels grups parlamentaris de PSC i de CSQP, Miquel Iceta i Lluís Rabell.

Entre els drets que s'han evocat en l'acte, el darrer ha estat el dret a l'autodeterminació, i entre els textos que s'hi han llegit figuraven unes paraules de Muriel Casals defensant el dret a votar de Catalunya. Ha estat un dels moments en què els crits d'independència han esclatat amb més contundència entre el públic.

En arribar Puigdemont i Forcadell, han passat revista a una formació de gala dels Mossos d'Esquadra i s'ha fet la hissada de la senyera mentre l'orquestra de cambra Terrassa 48 i el cor de cambra Anton Brückner interpretaven El cant de la senyera. El públic que seguia l'acte des del Born l'ha acollit amb crits d'"independència".

L'actor Jordi Bosch ha recitat l'emblemàtic "Ara mateix" de Miquel Martí i Pol i ha donat el tret de sortida de l'acte. Tot seguit, el cor infantil de la Unió de Granollers ha interpretat Song of hope.

Els actors Míriam Iscla, Mima Riera, Jordi Bosch i Enric Cambray s’han encarregat de llegir textos per evocar la llibertat dividits en diferents blocs. Entre ells s’intercalaven les actuacions musicals i de dansa.

El primer bloc ha evocat la llibertat de consciència i de pensament i la llibertat d’expressió i d’opinió. S'hi ha interpretat Cançó i dansa n.6 de Frederic Mompou amb els ballarins Lali Aiguadé i Lisard Tranis i Ignasi Cambra al piano.

Han seguit les llibertats individuals, la lluita contra el racisme, contra el sexisme, per l’opció sexual i per la posició social. El dret a la lliure circulació, a l’educació, la sanitat, la cultura i l'habitatge, i al treball i la remuneració justa, així com els drets de la infància. Finalment, el dret a la pau, a la protecció del medi ambient i el dret a l’autodeterminació dels pobles. 

Durant l'acte hi ha hagut un minut de silenci per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Somewhere over the rainbow interpretat per Animal acompanyat de l’orquestra i el cor, Marina Rossell amb el Quanta, quanta guerra de Paco Ibáñez i Ma llibertat de George Moustaki, el Pare de Joan Manel Serrat per part de Juan Manuel Galeas, i lmagine de John Lenon per Sara Pi.

Feliu Formosa ha recitat "La pell de brau" de Salvador Espriu, abans que es tanqués l'acte amb la interpretació d'Els segadors. Crits d'"independència" i "votarem" han posat el punt final.