La carta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el passat 16 de juny, ha arribat finalment a la cambra baixa aquest dimarts 27 de juny, segons ha confirmat a la premsa la mateixa Pastor, que ha apuntat que l'ha rebuda a través d'una empresa privada de missatgeria.

Pastor encara no ha avançat la decisió respecte a la petició del president de la Generalitat per poder comparèixer al Congrés per explicar el referèndum, però sense sotmetre la qüestió a votació. S'espera que la presidenta del Congrés respongui ara la missiva del president de la Generalitat, malgrat que el PP ja ha expressat la seva oposició a la possibilitat que Puigdemont comparegui sense sotmetre al criteri de la cambra un text que es pugui votar i que -com la moció presentada la setmana passada pel PDeCAT en favor del referèndum- sigui rebutjada per una àmplia majoria dels diputats.

Segons fonts de la presidència del Congrés, la carta ha arribat quan passaven alguns minuts de dos quarts de 12 del migdia a través de l’empresa Unipost. Les mateixes fonts asseguren que se senten satisfets de la recepció de la missiva després d’onze dies en què “semblava que no volíem rebre la carta o que estàvem dilatant la resposta”.

Pendents del Congrés

Aquestes veus apunten que la presidenta del Congrés “estudiarà” ara el contingut de la proposta de Puigdemont, i donarà resposta a la missiva “en un temps raonable” que no anirà més enllà, apunten, d’uns quants dies. “Es contestarà”, asseguren sense aventurar el sentit d’aquesta resposta. 

Amb tot, al llarg d’aquests dies el PP ha insistit que el president de la Generalitat només podrà comparèixer al Congrés dels Diputats si està disposat a sotmetre algun tipus d’iniciativa a votació, de manera que la proposta pugui ser debatuda i posteriorment rebutjada per la cambra baixa, que “és on resideix la sobirania nacional”.