El president, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la detenció del vicepresident, Oriol Junqueras, i vuit consellers del seu Govern amb un missatge institucional emès a TV3 des de Brussel·les en què ha advertit que la repressió de l'Estat serà "llarga i ferotge". "La fúria amb què l'Estat espanyol ha envestit contra allò que ens ha fet una vella nació d'Europa és desbocada i ho amenaça tot. Però no només no podem defallir, sinó que ho hem de combatre, a la manera com els catalans fem les coses, sense violència, amb pau, amb respecte per totes les opinions i persones", ha advertit.

"La llibertat de Catalunya no és possible si hi ha catalans que no són lliures de defensar les seves idees i complir els seus compromisos democràtics. Entre barrots el Govern legítim de Catalunya és infinitament més digne que els seus il·lusos empresonadors", ha proclamat.

Ha estat un missatge enregistrat des d'un espai sense determinar, sense cap mena d'identificació ni símbols. Puigdemont ha comparegut amb posat molt seriós, vestit fosc i amb un paper a la mà que anava consultant, atès que no disposava de teleprompter utilitzat habitualment per seguir els discursos. El missatge, sense cap mena de caràtula, s'ha emès immediatament abans del Telenotícies, dins de l'espai especial que ha posat en marxa la televisió pública per informar de les detencions.

El president ha qualificat la decisió de l'Estat espanyol de "molt greu error i gravíssim atemptat a la democràcia". "Empresonar dirigents polítics per haver complert amb el seu compromís electoral i amb un ampli suport darrere, trenca els principis bàsics de la democràcia", ha advertit.

Des de dilluns totes les aparicions públiques del president s'han fet des de Brussel·les on també es troben les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret i els consellers Toni Comín i Lluís Puig.

En el seu discurs, de tres minuts i mig, ha retret que amb aquestes detencions el govern espanyol renuncia al diàleg necessari i imprescindible per resoldre els problemes polítics. "En lloc d'apostar pel diàleg, opta per la violència policial, com vam veure l'1-O, i pels empresonaments, i aposta per la via de la repressió", retreu.

21-D en un clima de repressió

Puigdemont adverteix que la repressió que ha desplegat l'executiu de Mariano Rajoy representa un cop contra les eleccions del dia 21 de desembre, que es desenvoluparà en un clima de repressió i empresonaments polítics sense precedents i inacceptable a l'Europa del segle XXI. El president ha advertit que ja no serveix l'argument que es tracta d'un afer intern espanyol i que cal que la comunitat internacional s'adoni del perill que representen aquestes actituds.

Ha exigit —i ha subratllat que ho feia com a president del legítim Govern de Catalunya sorgit de les eleccions del 27-S— l'alliberament del vicepresident i els consellers, el respecte a totes les opcions polítiques, i la fi de la repressió. Així mateix, ha retret que empresonar el govern sorgit de les urnes per complir el seu programa electoral és situar-se fora de l'estat de dret.

Puigdemont ha acabat enviant un missatge d'escalf a les famílies dels "companys i amics injustament empresonats" i un altre al poble de Catalunya a qui ha cridat a combatre pacíficament la repressió de l'Estat. "Visca Catalunya!", ha conclòs el president.