Des del cor d’Europa i davant de 45.000 catalans que s’han manifestat aquest matí fred i plujós a Brussel·les el president, Carles Puigdemont, ha volgut enviar un missatge a les institucions de la UE. Puigdemont ha cridat Europa a escoltar els seus ciutadans i no només els Estats i a no tenir por de dir “així no” als Estats quan no respectin els drets bàsics.

manifestacio brusselles des de dalt   julia farre

Foto: Júlia Ferré

Ha estat una apel·lació directa i amb un punt d’indignació que ha adreçat, de manera implícita però també explícita, al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker.

“Volem una Europa que escolti els seus ciutadans a més d’escoltar els Estats. És clar que ha d’escoltar els Estats, però no només als Estats. Ha d’escoltar també els seus ciutadans”, ha reclamat: “Que no tingui por de dir a un dels seus membres que no respecta els drets bàsics, així no”.

Puigdemont, que ha estat rebut amb crits de president, ha començat la intervenció recordat el vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els responsables de l’ANC i Òmnium Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Ha agraït la feina els organitzadors i, en francès, a la policia belga que avui s'ha vist desbordada per una participació que no esperava i a qui ha aplaudit “per la seva demostració del que vol dir una policia democràtica”.

Puigdemont ha cridat a una Europa en construcció -la que estan ajudant a construir les mobilitzacions independentistes com en altres punts del continent, segons ha dit-, a que representi més democràcia, més participació, més respecte per les minories i la diversitat i “menys interessos de grups i sectors econòmics lligats als interessos de determinats governants que no es caracteritzen per la seva honestedat”.

Enorgullir Europa

“Quan milions de persones ens manifestem de manera reiterada de forma tan pacífica i organitzada, això ha d’enorgullir a Europa, perquè és la manera com cal transformar les coses, amb la gent”, ha assegurat.

Per aquesta raó, ha denunciat que quan s’empresona els membres de les entitats sobiranistes i s’empresona i s'obliga a exiliar-se el govern legítim i l’Europa oficial es dedica a animar Rajoy per la seva repressió passen “coses meravelloses com avui”, que en comptes d’allunyar els ciutadans d’Europa, els fa acostar-se encara més.

En aquest punt, s’ha dirigit directament en francès el president de la Comissió per demanar-li si mai ha vist una mobilització com aquesta per fer costat criminals. Per tant, li ha aconsellat que el proper cop que vegi Rajoy li demani perquè tracta el Govern català com si fos criminal.

Carta de Junqueras

Abans que Puigdemont ha intervingut la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha començat les seves paraules llegint una carta del vicepresident, Oriol Junqueras, escrita l’endemà que el jutge del Suprem va decidir no permetre la seva sortida de la presó junt amb el conseller Carles Mundó amb qui compartia cel·la.

Junqueras denuncia en la carta una profunda sensació d’injustícia difícil de gestionar des del punt de vista emocional i una voluntat de provocar dolor innecessàriament. “Seguiu, no defalliu mai”, reclama el vicepresident alhora que reclama que tothom participi el 21-D a les urnes.

L'Estat no juga net

A partir d’aquí, Rovira ha denunciat que Junqueras, igual com el conseller Joaquim Forn i els Jordis són a la presó perquè l’Estat no juga net. “Ells no saben jugar net perquè els fa por la democràcia perquè saben que tornarem a guanyar”, ha assegurat.

La dirigent republicana s’ha mostrat sorpresa que l’Estat no s’adoni que els objectius que mou l’independentisme són la llibertat, la modernitat i la justícia, i que no s’aturarà fins aconseguir-los; ha advertit que si no guanya l’independentisme, el 21-D guanyarà Ciutadans i “destruirà el model de país construït, el català a l’escola, la televisió pública, el servei de seguretat...”; així mateix, ha recordat les lleis de caràcter social aprovades a Catalunya, que el Govern espanyol ha anul·lat. 

“Obstinats com estem no pararem fins al final!”, ha proclamat en una intervenció encesa que ha conclòs advertint amb la veu gairebé trencada: “Seguim tossudament alçats, determinats a guanyar un país més just i més digne!”.

Els parlaments del dirigents politics han començat amb la intervenció dels quatre consellers que són a Brussel·les, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig i un encès Toni Comín que ha advertit que tirar enrere equivaldria a que tots els esforços, l'exili i la presó hauran estat per no res. "Si seguiu endavant, tots aquests sacrificis, no només no seran en va sinó que seran la llavor de la nostra lliberat. A nosaltres no ens destrueix el feixisme", ha proclamat.

Una nova estrella de color groc

"La bandera europea tindrà un nova estrella de color groc". Així ho ha assegurat el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, en el seu discurs al final de la manifestació, on ha denunciat també que "és impossible un debat polític amb l’estat espanyol com hi ha hagut a Escòcia o al Quebec". Alcoberro ha recordat la violència policial de l'1 d'octubre i ha denunciat que "la reacció de l’estat espanyol han estat exclusivament judicial i policial".

Per tots aquests motius, ha demanat a la Unió Europea que modifiqui la seva actitud i ha definit la societat catalana com a "oberta i plural" i la seva capital, Barcelona, com a "cosmopolita i vibrant", en un discurs en el que ha anat combinant l'anglès, el francès, el català i el castellà. 

Per la seva banda, el vicepresident d'Ominum Cutural, Marcel Mauri, ha condemnat "la repressió, la violència d'estat i els presoners polítics". "No es pot empresonar un poble", ha denunciat, assegurant també que això va de democràcia "a Catalunya, però també a Espanya i a Europa". 

Mauri ha assegurat que Catalunya mira Europa "amb esperança" i ha defensat que el que està passant és una "vergonya per qualsevol demòcrata" perquè "els drets fonamentals estan en perill".