Dos secretaris d'Estat –i mans dretes de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría–, José Luis Ayllón i Roberto Bermúdez de Castro, entraven al museu Reina Sofia de Madrid sense que els registressin a la porta, i desorientats, s'asseien al costat d'un ambaixador del Vietnam de qui deien buscarien després el nom a Google. A l'escenari, rebia un premi de la Generalitat l'exseleccionador de La Roja, Vicente del Bosque, conegut per una exitosa trajectòria futbolítistica i recordat per haver-se erigit defensor del dret a decidir de Catalunya. El president català Carles Puigdemont venia de fer un vi amb el ministre d'Educació, Cultura, i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, el portaveu que cada divendres surt del pas a les crítiques sobre els envits de l'Estat contra el procés sobiranista.

Enmig de la tensió entre la Generalitat i la Moncloa per la sentència inhabilitant per la consulta del 9-N, els Premis Blanquerna han suposat el petit oasi on el símbol de l'esport ha imposat la "concòrdia" entre ambdós governs, en paraules de la consellera de la Presidència, Neus Munté, i del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Tant se val d'on venim, una bandera ens agermana" citava Puigdemont, en al·lusió a l'himne del Barça. "Inclús, el del Reial Madrid parla d'una bandera limpia y blanca que no empaña", afegia

La lloança del mandatari català era en tot moment a la figura de Del Bosque, premiat en la categoria de personalitat, i de José Luis Rodríguez, organitzador dels esmorzars del Nueva Economía Fórum, guardonat com a entitat. El primer va sortir en defensa de l'aleshores exentrenador del Barça, Pep Guardiola, l'any 2012 per haver-se declarat com a independentista. El segon, ha convidat tant l'expresident Artur Mas com a Puigdemont als matinals que s'organitzen a Madrid amb tota la premsa espanyola, empresaris i diplomàtics. 

"És el reconeixement a una persona i d'una entitat que juguen net. Tant un com l'altre s'han caracteritzat per fer i dir el que pensen, discrets i respectuosos amb tothom i totes les opcions. No cal renunciar a allò que un creu per reconèixer l'altre. Sou daquelles persones que sempre teniu un plat a taula, el del diàleg" deia el president de la Generalitat, davant d'atenta mirada de De Vigo, després que el rodet dels tribunals hagi deixat temporalment Mas i les exconselleres, Irene Rigau i Joana Ortega, allunyats de la política. 

L'acte era significatiu perquè per primera vegada, Rajoy permetia el seu govern rebre Puigdemont a Madrid, després de la seva absència en els dos esmorzars informatius del president, tant a l'octubre de l'any anterior, com al maig. Aleshores, el representant de la Generalitat va oferir de pactar el referèndum, sense cap interlocutor a la sala. Curiosament, De Vigo no s'ha volgut pronunciar damunt l'escenari, on només s'ha fet la fotografia. Però sí a la porta, on ha confessat que assistia perquè Del Bosque va ser el "gran seleccionador nacional" (espanyol). 

La qüestió és que Del Bosque ha trencat el bucolisme de l'escena quan ha confessat que els jugadors van superar determinades "intoxicacions" informatives. El propi De Vigo ha lloat aquesta capacitat per trencar amb els clitxés polítics, quan ha assenyalat el simbolisme del guardonat a l'hora de "posar pau al vestuari" de la Selecció, com "les persones que es parlen i s'entenen". "Aquesta és la bona via i s'ha de continuar", ha reblat el portaveu, tot i que fa uns dies es va conèixer que Rajoy no descartaria aplicar l'estat de setge, si hi ha referèndum. Però aquest vespre era el del diàleg i la concòrdia, i fins i tot De Vigo ha reconegut que amb Puigdemont coincidia que la cantant "cantava súper bé", i el discurs del català "era molt bo".

Així les coses, a la sala també hi havia flaira de tercera via fallida, i d'independentistes, per donar suport al govern català. L'expresident José Montilla hi era present, així com un conjunt de diputats i senadors del PDeCAT –Francesc Homs, Sergi Miquel, Míriam Nogueras, Josep Lluis Cleries–, d'ERC –Mirella Cortés i Joan Capdevila–, així com el Delegat a la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, membre del jurat. Aquest ha concedit un premi que era una pilota blanca, al·legoria del joc net, que a Catalunya creuen que li falta a Moncloa amb el procés, i a l'Estat s'excusen que estan defensant "el compliment de la llei​".