El president, Carles Puigdemont, ha reiterat avui en una conferència al Teatre Romea el compromís seu i del Govern amb la celebració aquest any d'un referèndum sobre la independència. "Som insubornables. El nostre compromís és infal·lible", ha assegurat.

Ha estat el missatge d'una intervenció de to clarament reivindicatiu, de tot just 50 minuts, que ha tancat garantint que "el 2017 no és un any convencional i corrent, és l'any que acaba un procés i comença una nova era. L'era d'una Catalunya rotundament lliure, més justa i més pròspera".

Puigdemont ha aprofitat el fet que aquesta intervenció, que va quedar programada mesos enrere, hagi coincidit amb la vigília de la Conferència de Presidents per exposar de nou les raons per les quals no assistirà a la cita, i que ja ha traslladat al president espanyol a través d'una carta.

Els posarem difícil dir no

S'ha mostrat especialment sorprès amb el fet que en l'ordre del dia no s'hagi incorporat un punt per abordar les reivindicacions catalanes després que Rajoy va assegurar durant el debat d'investidura que aquest era un dels reptes més greus que té plantejats l'Estat. "Per a ells el pollastre, ja que s'ha posat de moda parlar d'ous i truites", ha ironitzat.

Amb tot, el president no ha tingut inconvenient a insistir que el Govern buscarà "intensament l'acord" per fer possible el referèndum. "No hi penso renunciar. Els ho posarem difícil, no els posarem fàcil ni tan sols que diguin que no perquè ells també tenen el deure d'escoltar la democràcia", ha assegurat insistint que no n'hi haurà prou amb "monosíl·labs" per aturar-ho.

Declaració íntima d'independència

En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que serà la gent, amb el que ha descrit com la "declaració íntima d'independència", qui farà possible la culminació d'aquest procés, que no s'ha cuinat als despatxos sinó que ha sorgit del carrer, i ha subratllat que la independència no es fa d'un dia per un altre, sinó a través del convenciment de cadascun dels ciutadans. "Quantes actituds nostres no s’inscriuen ja en una declaració individual d’independència que hem anat fent tots i totes. De dir: prou, això no pot continuar així", ha explicat. 

"Són els ciutadans el que autoritzen els referèndums. Si els ciutadans hi participen i el fan seu, aquest és un referèndum vàlid, aquí i a tot el món", ha garantit.

9-N

En aquest punt, el president ha volgut fer un reconeixement del que va representar la consulta del 9-N, que ha descrit com "un dels moments més honorables del nostre país, un dels moments dels quals ens podem sentir dignes i orgullosos, per l'actitud, el civisme i l'organització exemplar". "Aquell dia va ser una jornada de dignitat nacional", va reblar recordant els membres del Govern que estan sent jutjats per aquella convocatòria. Precisament seguien l'acte des de la platea, l'exconsellera Irene Rigau i l'exconseller Francesc Homs, dos dels imputats per aquella causa.

Puigdemont havia arribat al popular teatre del carrer Hospital a peu des de la plaça Sant Jaume, acompanyat entre d'altres del conseller de Cultura, Santi Vila, i el president del grup de JxSí, Jordi Turull. Al teatre hi han estat presents també els titulars de Justícia, Carles Mundó, Salut, Toni Comín, i Interior, Jordi Jané, així com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, entre d'altres.

El poder pel poder no m'interessa

El president no ha defugit parlar de la seva renúncia a encapçalar la candidatura del PDeCAT a les properes eleccions. "El poder pel poder no m'ha interessat mai, només el poder que busqui tenir capacitat transformadora", ha assegurat.

En termes similars s'ha referit al conjunt del seu Govern. "No hem vingut a cobrir una legislatura convencional", ha assegurat.

Puigdemont ha insistit que el vicepresident, Oriol Junqueras, treballa amb silenci i eficàcia per preparant el referèndum així com les estructures d'Estat. Igualment ha reiterat un cop més la necessitat d'aconseguir aprovar els pressupostos, que ha descrit com una "eina indispensable".