El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té previst anunciar aquest divendres al matí la data i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya. Segons avança TV3, el president ho farà públic en un acte solemne al Palau de la Generalitat. Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, haurien convocat a tots els diputats de JxSí i la CUP a la seu del Govern per fer-los-ho saber.

La portaveu de l'executiu català, Neus Munté, ja havia confirmat que aquesta setmana se sabria finalment en quina data se celebraria el referèndum i quina seria la pregunta que figuraria a les paperetes, però no havia concretat el dia de l'anunci. 

L’anunci de la data i la pregunta arribarà, doncs, divendres, després que el president i el Govern hagin mantingut diferents contactes amb sectors socials, polítics, econòmics i associatius.

El mateix Puigdemont va explicar la setmana passada, després de la cimera de partits que va convocar al Palau de la Generalitat, que mantindria un seguit de reunions i converses per acabar de decidir els detalls de la convocatòria. A més, el passat dimarts, el Parlament va acollir la trobada del Pacte Nacional pel Referèndum, on Puigdemont també va refermar el seu compromís d’anunciar la data de la votació “en uns dies”. 

Les possibles dates

El Govern va assumir en el seu full de ruta celebrar el referèndum durant la segona quinzena del proper mes de setembre. Però algunes festivitats i l’encaix del calendari apunten que el diumenge 1 d’octubre podria acabar sent la data escollida. Tot i això, també s’ha especulat amb altres dies que van des del 10 de setembre fins al 8 d’octubre, per ser tot dates que s’acceptarien dins el compromís adquirit i pactat amb JxSí i la CUP. 

Pel que fa a la pregunta, el dubte està en si finalment preguntarà si es vol que Catalunya sigui “una república” independent o un “estat” independent. Tant ERC com la CUP s’inclinen més per el concepte republicà, però algunes veus del PDeCAT preferirien el mot “estat” per considerar-lo més inclusiu i menys ideològic. 

L’altre gran dubte que envolta el referèndum és el grau d’implicació que tindrà l’espai polític dels comuns. L’acte de l’anunci de la data i la pregunta podria ser una primera mostra, en poder comprovar si CSQP, Podem o Catalunya en Comú són convidats i accepten assistir-hi.